SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 12:05
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6235836
KCK - Dom sindikata Kruševac PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Friday, 04 September 2009
03.09.2009. godine u Domu sindikata u organizaciji Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Kruševca, a u saradnji sa Kulturnim centrom Kruševac realizovan je i prigodan kulturno-umetnički program za članove društva.

U programu su nastupili pesnici: Jelena Protić-Petronijević, Veljko Stambolija, Nebojša Lapčević i Ljubodrag Obradović, a za muzički trenutak su bili zaduženi Branko Simić i Pavle Panin.
 

Pavle Panin peva
 

Branko Simić


Jelena Protić-Petronijević


Ljubodrag Obradović

Твоје ћутање ми говори

Твоје ћутање ми говори.
После дугих шетњи
и изгубљеног мира,
видим зебњу у твојим очима
и једно срце од поцепаног папира.

Твоје ћутање ми говори.
Ти имаш бујну машту
и дечака на сваком кораку.
И најлепши цвет страда у мраку,
зато их и мамиш у своју башту.

Твоје ћутање ми говори,
док те гледам без твог знања.
Очајни су то погледи,
занесењак може само да сања.

Твоје ћутање ми говори,
више но икад ти што си рекла.
Стајали смо често на киши
и река је из нас истекла.

Твоје ћутање ми говори.
Сад се смешиш крадом,
свaком ко те погледа
и узалудном пуниш надом,
срца тих дечака,
нудећи срце од леда.

Љубодраг ОбрадовићNebojša Lapčević


Nebojša Lapčević za govornicom


Veljko Stambolija


Pavle Panin


Latinka Milojević - predsednik društva, Veljko Stmbolija, Nebojša Lapčević,
Jelena Protić-Petronojević i Ljubodrag Obradović


Pavle Panin i Branko Simić


Publika


Slika za uspomenu

Upoznajte Društvo Opštine Kruševac
 
Piše: prof. Latinka Milojević
        predsednica Društva

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Opštine Kruševac

U Opštini Kruševac ima 8000 obolelih od šećerne bolesti, od toga 40 dece. Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Opštine Kruševac osnovano je 07.04.2005. godine na Svetski dan zdravlja. Predsednik Društva je profesor Latinka Milojević. Društvo trenutno broji 500 aktivnih članova.

Društvo je osnovano sa ciljem podizanja zdravstvene svesti obolelih od šećerne bolesti i promeni slike o dijabetičarima u našem gradu. Istraživanja su pokazala da dijabetičari kao posledicu šećerne bolesti imaju oštećenje vida, bubrega i stopala. Kako bi se izbegle ove skupe komplikacije (slepilo, dijaliza, transplatacija, amputacija) Društvo u saradnji sa Zdravstevnim centrom svakog prvog četvrtka u mesecu organizuje edukativna predavanja u velikoj sali Doma sindikata. Našem pozivu da održe predavanja rado se odazivaju naši eminentni profesori, lekari, farmaceutske kuće, a posećenost na predavanjima je impozantna.

1 2

Svakog četvrtka Društvo se bavi merenjem šećera u krvi u prostorijama SUBNOR-a, od 15 do 17 časova, jer nema svoje prostorije. Kako veliki broj naših sugrađana nema overene zdravstvene knjižice – a posebno u seoskim sredinama, izbeglice, Romi, Društvo u saradnji sa Preventivnim centrom i Savetovalištem za dijabetičare, organizuje akcije ranog otkrivanja šećera – merenjem šećera po Mesnim zajednicama.

U cilju ranog prelaska na insulin i pravilnog uzimanja terapije kao i pravnilnog načina ishrane i fizičke aktivnosti Društvo organizuje savetodavni rad sa članstvom (svakog četvrtka) i  druženje sa Društvima iz drugih Opština. Društvo organizuje posete Sajmovima za dijabetičare u Beogradu i Novom Sadu.

U cilju lakšeg prihvatanja šećerne bolesti od strane dece, Društvo u saradnji sa Dr Zoricom Vasilijević organizuje za decu izlete i odlazak na Kamp. Prošle godine, zahvaljujući materijalnoj podršci Opštine, šestoro dece je bilo u Letnjoj školi – Školi života u Vrdniku, gde su naučili kako sami da uzimaju terapiju, vrše samokontrolu, pravilno se hrane i fizički troše.
3

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti – 14. novembar - Društvo je u saradnji sa Zdravstvenim centrom, Opštinom i farmaceutskim kućama, obeleželo podržavajući tri predložene teme od strane Svetske zdravstvene organizacije i Ujedinjenih nacija. U holu Doma sindikata vršeno je merenje šećera i pritiska i deljen propagandni materijal od strane sestara i doktora našeg Zdravstvenog centra. Izveli smo simboličnu šetnju – 246 koraka za 246 miliona obolelih od šećerne bolesti u svetu, od Doma sindikata do Pozorišta. Dr Vesna Davidović i Dr Dragoslav Milenković, održali su edukativno predavanje za sve prisutne u sali Pozorišta. Posle predavanja svi smo uživali u pozorišnoj predstavi našeg pozorišta – "U mreži". Naši sugrađani su te večeri mogli da uživaju u predivnom ambijentu plavo osvetljene zgrade Radničkog univerziteta – plava boja je podrška i simbol ujedinjenja svih dijabetičara u svetu.
4

U 2007. godini, učestvovali smo u zajedničkoj akciji društava u Srbiji i saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, kako bismo ostvarili pravo na kvalitetnu terapiju – pen terapiju, za sve insulin zavisne dijabetičare. Nadamo se da će u ovoj godini biti još bolja saradnja, a samim tim i da će doći do promene pozitivne liste lekova u cilju ostvarivanja većih prava dijabetičara.  

Društvo u 2008.godini nastavlja sa edukativnim predavanjima svakog prvog četvrtka, merenje šećera po Mesnim zajednicama i radnim organizacijama, organizovanjem edukativnih izleta, kampova za decu i odrasle. Očekujemo još bolju saradnju sa Opštinom, Zdravstvenim centrom, Filijalom Fonda, kako bi proširili svoje aktivnosti. Neophodna nam je opremljena prostorija za rad, sa plaćenim administrativnim radnikom. Krenula je sa radom i psihološka radionica za rad sa decom i odraslima. Za bolji i kvalitetniji život dijabetičara neophodno je razumevanje i prihvatanje od sredine u kojoj živimo, bez diskriminacije, a posebno prilikom zapošljavanja.

Poslednji put ažurirano ( Friday, 04 September 2009 )
 
< Prethodno