SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 21:43
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6177362
DOBRODOŠLI ! PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Sunday, 11 January 2009
Добродошли на сајт Културног центра Крушевац!Поштовани посетиоци,

Позивам Вас да на овим странама дате свој допринос креацији и развоју културе у Крушевцу и широм Србије, а и света, што је данас уз помоћ интернета тако лако могуће. Култура је део наших живота, зато и треба да буде доступна свима!

Наш основни  циљ на овом сајту је да важне културне догађаје презентујемо целокупној  јавности и тако заинтересујемо све грађање да у стварању културних дела и збивања у култури Крушевца и сами учествују.

Ако желите да и Ви објављивањем свог стваралаштва на овим странама подржите наш циљ, учланите се на овај овај сајт слањем Ваших података (име, презиме, слика, краћа биографија) на Емаил Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. и моћи ћете да сами постављате своје радове на овом сајту (за сада без накнаде за ауторски хонорар).

Такође, сви регистровани чланови сајта ће на свој Е-маил добијати месечне програме Културног центра Крушевац.

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ којима Културни центар Крушевац корача су за Вас од сада доступни, добродошли !


КО СМО, КУДА ИДЕМО ?

Приликом недавне посете Бугарском граду Хаскову и гостовањуа на ХАСКОВСКОМ КАУНУ - поводом празника ДАНИ ХАСКОВА, имао сам прилике да посетим и једну ликовну колонију на којој је учествовало преко 30 сликара и да се дивим њиховим радовима... Касније смо обишли и њихову најбољу ликовну галерију препуну вредних слика у којој је најскупља (по кустосу) коштала милион лева...
 
Поменути догађаји у низу упалили су и сад у мени роје мисао и дилему о томе колико се вредних уметничких дела у свим областима стваралаштва сваког секунда ствара широм света и полако попуњава галерије, библиотеке и интернет као најдоступнији медиј... Колико само свеопшти напредак образовања и доступности културних вредности утиче да све више живимо у свету у коме се границе између ствараоца и конзумената културних дела тање и ближе час када ће *поезију сви писати*, када ће сви сликати...

У том контексту и одговор на гогеновска питања типа: ко смо?, куда идемо?, никад није био занимљивији него данас! Данас кад многи олако и површно мисле да свет почиње од њих, да само они имају решења и одговоре за све проблеме младих и уопште за сва егзистенцијална и културна питања своје средине, (само претходно треба срушити постојећи поредак и стање ствари) осећам обавезу да наше читаоце и јавност, поново подсетим на неке чињенице о Културном центру Крушевац, које су напросто ту као такве и треба их знати пре било каквих одговора.

Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 66 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.

Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине. Истовремено улажемо максималан напор и све своје потенцијале, за подстицање свих видова стваралаштва, анимацију и едукацију грађана, посебно оних младих и најмлађих, жељних нових знања и у ту сврху користимо:
  1. Управну зграду Културноr центра Крушевац - Топличина 2, тзв *Дом омладине* у коме су: *БЕЛА САЛА * од двестотине седишта и ХОЛ - као простор за ликовне и друге изложбе; МЕДИЈА ЦЕНТАР, СТУДИЈСКИПРОСТОРИ - зашколе: глуме, балета, музике, филма и сл. и КЛУБ КЦК - са дискотеком и јединственом позорницом за живе свирке, кабаре-а и друге поетско музичке програме;
  2. Биоскоп "Крушевац" - Кајмакчаланска бб, капацитета 551 седишта, у коме се поред приказивања филмова, реализују и музички концерти, разне трибине, скупови и предавања;
  3. Биоскоп "Европа"- Чолак Антина 1, капацитета 331 седишта, који се такође користи за концерте, трибине и предавања и у којем је смештена и једина књижара у Крушевцу, која се бави искључиво продајом књига и зове се (симболично) *КЊИГА *;
  4. Дечји центар, смештен у предивном простору Пионирског парка где се реализију разноврсни програми за децу;
  5. Галерију Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ* - Цара Лазара 8, у којој су смештене слике које је овај врсни сликар поклонио Граду Крушевцу.
У поменутим просторима запослени у Културном центру, уредници и реализатори, њих педесетак, релизују сваког месеца око стотинак разноврсних програма, од ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ - међународног фестивала хумора и сатире, ТИН ФЕСТА, ПЕСНИЧКОГ ФИЈАКЕРА, до приказивања филмова, музичких програма и фестивала свих врста, драмских представа, трибина, поетских и књижевних промоција, ликовних изложби и колонија, школа и секција за образовање најмлађих итд. итд...

Наравно, многи од имресивног броја од преко 1.000 програма годишње реализују се у сарадњи, пре свега са оснивачем и са другим установама у култури и образовању, КУД-овима, бројним удружењима грађана, покретима, невладим организацијама, ученичким и студенским парламентима, војском Србије, певачким и рок групама, хоровима, уметницима и грађанима, јер сарадња је наш мото! Сви који имају идеје, који желе да провере свој таленат и стварају уметничке вредности, добродошли су - ми имамо кадровске, техничке и просторне услове за реализацију скоро свих врста програма. Знамо ми да је неке од поменутих услова, посебно просторне и техничке, могуђе заједнички додатно надограђивати и усавршавити и спремни смо и на тај облик сарадње.

Дакле, на врата Културног центра Крушевац не треба куцати, наша врата су широм отворена за сарадњу са свима који желе да се искажу у области културе, и да час када ће *поезију сви писати*, када ће сви сликати... закуца одмах за све, пре свега за бројне организације младих, јер напоменух да Културни центар баштини идеју ДОМА ОМЛАДИНЕ и у томе види један од смисла свог постојања.

И сајт www.kck.org.rs и часопис *ПУТЕВИ КУЛТУРЕ*, који су пред вама, својим садржајима рећи ће много више, готово све о Културном центру Крушевац и прави су и доступан доказ да написано у овом уводнику има смисао! Па изволите, придружите нам се у мисији ширења путева културе... Тако је најрационалније!

Љубодраг Обрадовић
Директор КЦК


REČ GLAVNOG I ODGOVORNOG URENIKA


Programska redakcija ili urednički kolegijum

Kulturni centar svojim programskim sadržajima obogaćuje kruševački kulturni milje vrednim sadržajima kulture i umetnosti. Programski profil Kulturnog centra je u skladu sa bogatom kulturnom tradicijom Kruševca, njegovim istorijskim i savremenim vrednostima, ali i ambicijama da u mnogim sferama društvenog života bude primer drugima. Tako visoko estetizovane programske delatnosti mogu da ostvare samo stvaralački orijentisane i kreativno radoznale redakcije.

A Kulturni centar to ima – petnaestak intelektualaca visoke profesionalnosti osmišljava program koji korespondira sa svim granama umetnosti. Poznata deviza profesionalnih redakcija jeste da ništa nije dovoljno dobro ako nije najbolje – upravo određuje meru u traganju ka novim vrednostima.

Razume se da treba poštovati tradicionalne vrednosti i nacionalne osobenosti. Polazište i ishodište programske koncepcije je veličanstveno rađanje novog putem otkrivanja, negovanja i razvoja mladih talenata. Iz te ključne odrednice, iz tog kulturološkog imperativa sledi crvena programska nit, tzv. kičma programskog profila.

Iako je često tajnovita i nedokučiva, programska orijentacija, u načelu, predstavlja organizovanje svih oblika i sadržaja rada putem kojih se iskazuje ili stvaraju kulturne vrednosti. Na taj način se otvaraju vrata stvaralaštvu, podstiče kreativnost i oplemenjuje duša čoveka. Ovim putem kreativne redakcije Kulturnog centra oblikuju i stvaraju brojne sadržaje iz skoro svih oblasti kulture i umetnosti.

Istorijat


Kulturni centar Kruševac je registrovan kao ustanova kulture 18. februara 1992. godine. Nastao je udruživanjem Doma omladine i pionira “Mladost” i Društvenog preduzeća “Kruševac film”.

Krajem 1944. godine, pri Narodnom frontu, postojao je odsek za propagandu i kulturu u okviru kojeg je realizovana delatnost prikazivanja filmova u salama bioskopa “Evropa” i “Takovo”. Preduzeće za prikazivanje filmova “Kruševac–film” formirano je 1954. godine.

Dom omladine i pionira “Mladost” osnovan je 9. maja 1983. godine i registrovan za delatnost pionirskog i omladinskih domova kulture. Program Doma odvijao se u tri oblasti: vaspitno–obrazovnoj, kulturno-umetničkoj i kulturno–zabavnoj.

Delatnost Kulturnog centra Kruševac

Prevashodna delatnost Kulturnog centra je razvoj mladih talenata putem škola, sekcija i studija, odnosno umetničkih radionica. Oko 500 mladih, brižljivo odabranih na stručnim audicijama, uključeno je u desetak škola (govor i gluma, balet, moderni balet i ritmika, ples, crtanje, poetski teatar, hor...). Zato ne čudi podatak što su, na primer, desetak poznatih imena srpskog glumišta mlađe generacije, bili članovi dramskog studija Kulturnog centra (Sergej Trifunović, Vojin Ćetković, Marko Živić, Nataša Marković, Marija Milenković...).

Pored toga, kontinuirano, tokom cele godine odvijaju se brojni programi za mlade: pozorišne predstave (sopstvene i gostujuće), koncerti svih vrsta, poetske i muzičke večeri, izložbe kolaž programi, javni časovi škola, sekcija i studija, kao i Dečji festival humora i satire ZLATNA KACIGA.

Pored toga što je rasadnik mladih talenata, Kulturni centar brojnim i raznovrsnim sadržajima obogaćuje kulturni milje našeg grada. Pored tribina aktuelnosti iz svih oblasti, organizuju se književne večeri najpoznatijih imena savremenog književnog stvaralaštva, poetske večeri i promocije značajnih izdanja. Intezivna muzička aktivnost je u dijapazonu od klasike, preko pop, rok i džez muzike, do savremenih muzičkih pravaca za mlade. Priređuju se izložbe likovnih radova, izložbe karikatura, organizuju se pozorišne i baletske predstave, muzičko poetske večeri, večeri humora, kolaž programi. Značajna delatnost je Kulturno leto i *FEŠT* – Festival pozorišta osnovnih škola u Kruševcu.

Filmska delatnost se odvija u dva bioskopa, a dečji zabavni sadržaji u Pionirskom parku.

U okviru izdavačke delatnosti, Kulturni centar objavljuje časopis Putevi kulture i knjige zavičajnih pisaca.

Kada je u pitanju humor i satira Kulturni centar Kruševac organizuje manifestaciju *ZLATNA KACIGA* - Međunarodni festival humora i satire, koja je davno prešla granice kruševačkog kulturnog prostora i postala značajna i za srpsku kulturu u celini.

Kulturni centar godišnje organizuje oko 300 programa, bez bioskopskih projekcija, koje poseti oko 100.000 gledalaca.

Radoje Savić,
glavni i ogovorni urednik

Kulturni centar Kruševac - Topličina 2, Kruševac

Tel: 037 419636; 423025

www.kck.org.rs
E mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.


ЖИВОТ И КУЛТУРА ИДУ РУКУ ПОД РУКУ - ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ!

ЖИВОТ И КУЛТУРА ИДУ РУКУ ПОД РУКУ - ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ!
Poslednji put ažurirano ( Thursday, 20 January 2011 )
 
< Prethodno   Sledeće >