SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 00:38
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6211201
LAVIRINT - Dragomir Lazić Djurica PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Friday, 05 March 2010
LAVIRINT -Djirica Lazić

Dragomir Lazić Djurica - autor knjige LAVIRINT

03.03.2010. godine u Beloj sali KCK, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, održana je promocija knjige *LAVIRINT* Dragomira Lazića Djurice. O knjizi su govorili: Milanka Milosavljević-Milosavljević - recenzent knjige, Jelena Djinovski - lektor knjige, Milja Djordjević-Djurić - akadamski vajar, Radmila Živković - istoričar umetnosti, Čedomir Marković - bivši predsednik opštine Kruševac i naravno sam autor!

Promociju je osmislila i vodila Lidija Užarević - urednik KCK, a tehničko vodjstvo je povereno Marku Višnjiću.


Dragomir Lazić Djurica - autor knjige LAVIRINT govori o knjizi

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da Vam najpre zahvalim na pažnji koju ste mi iskazali svojim prisustvom, a posebno onima koji su organizovali ovo veče, na pažnji koju ste iskazali mojoj najnovijoj knjizi naslovljenoj *LAVIRINT*. Ta knjiga je kako je, kako je neko već primetio, zaključni deo triologije, koju zajedno sa njom čine moje prethodne knjige okupljene oko knjige *GRADJANI KALA*. Ja naravno ne mislim da govorim o svim tim knjigama, a još manje o onima koje su im predhodile. Sa vašim dopuštenjem ja bih se malo zadržao na onim knjigama koje su u srodstvu sa knjigom *LAVIRINT*, a to su knjige *BLIŽE ISTINI* i *PASTORCI SUDBINE*. A zašto o njima? Pa zato što one, zajedno sa ovom o kojoj govorimo, čine, kao o ine oko *GRADJANA KALA* jednu svojevrsnu celinu. 

Prvo da kažem da je karakteristika *GRADJANA KALA* na neki način sadržana, imlicite već u naslovu i o njoj je , svojevremeno i na svoj način, već govoreno.

Pa ipak, nešto im je zajedničko, one hoće, ili bar pokušavaju da teže jednoj knjizi, jednom iskazu o ljudima i dogadjijima istog podneblja, što govore o nama, o našim manama i vrlinama, o radosti i bolu, o svakojakim ljudima, koje smo, ne samo videli, nego ih na svoj način i doživeli. Ja sam, kao što znate, napisao više knjiga i moje nije da o njima sudim, ali mogu i terba, tako mi se čini, da ponešto i kažem.

A šta to hoću večeras da kažem?

Hoću da kažem, kako ove dve grupacije knjiga jesu posebne, ali se one mogu sažeti i pod jednim nazivom, upravo pod ovim - *LAVIRINT*. Po meni svet je sastavljen iz koncentričnih krugova koji se talasasto šire u nedogled. Moja ambicija, medjutim, nije tako preteciozna. Ja se zadržavam na prvom od tih krugova, s dubokim uverenjem da su oni u životnom smislu isti.

Mi, ma kakvi da smo i odakle smo, živimo u nadi koja nije ništa manje varljiva od lavirinta naših čemerni borenja i zrakastih snova. Mi jedni druge vidimo u odsevu blica koji nas otkriva. Zato su moje priče kratke i takve kakve su, one ne pružaju romanesko razvijanje fabule, nego tek njene naznake trenutaka koje čitalac, ako ga bude, može sam da širi i sažima, jer čitalac je i pisac dok priču čita, a pogotovu kad je pročita.

Moje shvatanje svakog stvaralaštva je na tom stanovištu.

Ljudi o kojima u ovim knjigama pišem, sami sebe pišu, kao što to i sam autor čini. Svaki autor, naglašavam, što je notorna činjenica i ništa novo nego istina, kojoj, kako kažem u prvoj knjizi, možemo biti samo bliže, kojoj možemo biti pastorci, kako kažem u drugoj i svi zajedno u lavirintu s kojim pokušavamo da se obračunamo, svesno ili nesvesno, s manjim ili većim uspehom, ali u njemu i opet u njemu. To opetovanje je lajtmotiv mojih priča i ja to hoću da ispričam, kao i svaki pisac, bio on veliki ili mali, priznat ili nepriznat, znan ili neznan. Onima koji ih procenjuju i pišu o njima, onima koji ih čitaju, njima se ja obraćam, pa nek je to što sam pokušao da uradim manje i od makovog zrna... Ali setimo se - i makovo zrno je zrno...

Večeras, posle treće knjige ovog ciklusa, posle knjige *LAVIRINT*, ostajem Vaš sadrug koji se drznuo da čitavog svog života, pokušava da udje u svet bližnjega i po ko zna koji put se uveri da je to jedan isti ili sličan svet, svet lavirinta.

Lavirinta radosti i tuge, zaborava i pamćenja, lavirint saznanja i razočarenja, lavirint naše moći i nemoći, jednom rečju, lavirint života i smrti svkog ljudskog stvora, lavirint trenutka i večnosti. Zato i završavam ovu kratku reč onom kojom sam i u uvodu u ove knjige zaključio - svi smo mi jedan veliki LAVIRINT!

Eto u tom lavirintu, pokušao sam da izmirim realno i imaginarno. Ustalom to je san svakog čoveka.

Još jednom hvala i moje poštovanje za sve koji ste ovde.   

Dragomir Lazić Djurica


Naslovna strana knjige *LAVIRINT*LAVIRINT - hol Bele saleKCK


Lidija Užarević i Dragomir Lazić Djurica


Andjela Izabela Jeremić - čita odlomke iz knjige LAVIRINT


Pogled na scenu Bele Sale KCK


Milanka Milosavljević-Milosavljević


Jelena Protić-Petronijević


Pogled na scenu Bele Sale KCK


Učesnici promocije


Andjela Izabela Jeremić - čita odlomke iz knjige LAVIRINT


Jelena Djinovski


Čedomir Marković - predsednik opštine Kruševac u periodu 1965.-1967.


Čedomir Marković - predsednik opštine Kruševac u periodu 1965.-1967.


Čedomir Marković govori o knjizi i autoru
 Dragomir Lazić Djurica - autor knjige LAVIRINT


Plakat za Promociju
 
< Prethodno   Sledeće >