SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 22:46
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6136796
Promocija zbornika - *LJUBAVNI recePAT* PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Tuesday, 10 August 2010
Ljubavni Recepat - Ks2010
14. avgusta 2010. godine u Beloj sali KCK u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, održana je promocija knjige LJUBAVNI recePAT - PoezijaSCG. O knjizi su govorili Veljko Stambolija, Spasoje Ž. Milovanović, Bogdanka Rakić, Svetlana Djurdjević i Ljubodrag Obradović.

U programu promocije koji je vodila Jelena Djordjević nastupili su i: Ljubica Vukov-Davčik, Jovan Mihajilo, Dragan Todosijević, Nikola Stojanović, Ksenija Aleksić, Mića Živanović (poezija i muzički trenutak), Nevena Ugrenović, Goran Sebić, Danica Rajković, Života Trifunović, Tomislav Miletić, Jelena Protić - Petronijević i Nebojša Lapčević. Pogledajte fotografije, pročitajte sinopsis i prikaz knjige i uživajte.


Jelena Djordjević i Ljubodrag Obradović - početak programa


Plakat za promociju


Veljko Stambolija je napisao kritičku reč za *LJUBAVNI recePAT*

Поезија СЦГ: ''ЉУБАВНИ рецеПАТ''

Срце све биљежи, а љубав усне милује

Љубав се не може дозвати, она дође сама. Ни љубавна пјесма се не смишља, она се мора десити. Не станује љубав ни у џепу, ни у новчанику, хоће она да се завуче и у рите и у похабане капуте. Љубав се не манифестује кроз велике гестове већ кроз мале и обичне знакове, површном оку невидљиве. Љубав се огледа и види у лијепом осмијеху на људском лицу и у топлом, јако топлом, погледу у оку. Љубав је као рудник злата, грозница никако да попусти. Љубав је свјетлост која долази изнутра, а усне су кротки плијен пољубаца. Најљепша љубавна постеља је небо. Није она од овоземаљске грађе, јер да јесте било би је на сваком кораку. Она је привилегија одабраних, самољубљиво срце ријетко љуби и воли.

Љубавна поезија је срце прогледало кроз очи. У љубавној позији свезнајући ум губи своје пријестоље и своју моћ препушта души и срцу. Зато је љубавна поезија аутохтона и не подлијеже ниједном модерном изму. Нарочито је нема у посном постмодернистичком раздобљу.

Колика је жеђ за љубавном поезијом и колико нам она недостаје, свједок је, све популарнији, сајт ''Поезија СЦГ''. Предност овог сајта, на ползу љубави, у томе је што се она кроз електроне, а и таквом брзином, шири и на једно мјесто долази са свих пет континената. Традиционалисти, по природи скептични по питању електрона, јер су навикли да у руци држе добру, стару књигу, изласком и зборника пјесама са овог сајта ''Љубавни рецеПат'' имају привилегију и ужитак да у руци држе двије љубави истовремено- књигу и љубавну поезију. А у књизи, коју је приредио Љубодраг Обрадовић са сарадницима, има и чежње, и жудње, и страсти, и носталгије, и њежности, и патње, и боли, и сјете, и љубави из ината. Прави мали цвијетни врт љубави у којем њежни градинари плету вијенац од мирисног цвијећа које никад не вене. Овај зборник љубавних пјесама свједочи и о томе колико је, и поред свих чуда која му нуди ова цивилизација, савремени човјек заправо усамљен и колико је жељан љубави и љубавног нектра.

Има у овом зборнику и мање успјешних пјесама, али икреност и топлина који извиру из стихова не оставља равнодушним ниједног читаоца. Љубав је, подједнако, за све ауторе који су ушли у овај зборник пјесама, смисао живота, суштина њиховог бића. Наравно да у зборнику ''Љубавни рецеПат'' доминирају љубавни мотиви, али се уз њих, као по правилу, лијепе и мотиви из природе: киша, сунце, вјетар, поток, цвијет, ријека. Пјесници као да желе да своја љубавна усхићења, па и елегична расположења, подијеле са природом. Изгледа да само природа разумије и саосјећа са њиховим љубавним осећањима и зато заслужује највећу могућу пажњу и поштовање у пјесми. Љубав као да путује на крилима лептировима како би љубавни полен расула по ливадском цвијетном шару. Ова симбиоза између љубави и природе није случајна јер и једна и друга даје најљепше плодове и награђује најљепшим даровима. Ни природа ни љубав не познају сурогате и инстант производе. Љубав је ријеч коју можеш написати стотину, хиљаду, милион пута, а да се не похаба, јер ријеч љубав усне милује као багремов мед. Чак су и љубавни јади слатки. Љубавна поезија је валцер на папиру, цвијетни прах на врху оловке, звијездана прашина између листова.
Одавно на једном мјесту није било оволико љубави као у зборнику пјесама ''Љубавни рецеПат''. Пјесници који о љубави пишу не нуде никакав рецепт, сам наслов је вјешта игра ријечима, јер рецепта у љубави нема нити га може бити. То је божански дар као што је и цвијет, чије је савршенство немогуће имитирати, као,уосталом, и све што је божанска природа створила. Разноликост форме, од сонета, преко акростихова, минијатура посестрима хаику поезије, па до слободног стиха, љубави одговарају све те поетске хаљине и подједнако се у њима лијепо осјећа и савршено је уобличавају.

Нека нас напокон послије мргодних и тмурних посјетилаца, који нам послаше ''милосрдног анђела'', помилује рука аморова. Ако је ''Љубавни рецеПат'' најава тих времена, добро је, има наде да овај простор попунимо љубављу, као што су то искрено и без велике помпе урадили пјесници на сајту ''Поезија СЦГ'' и у зборнику пјесама ''ЉУБАВНИ рецеПAT''.

Вељко Стамболија


Jelena Djordjević


Ljubodrag Obradović


Voditelji Programa Jelena i Ljuba


Spasoje Ž. Milovanović


Ljubica Vukov-Davčik


Ljubica Vukov-Davčik


Jovan Mihajilo


Dragan Todosijević


Nikola Stojanović


Jelena Djordjević


Ksenija Aleksić


Bogdanka Rakić


Svetlana Djurdjević


Jelena Djordjević


Mića Živanović


Mića Živanović - dvostruka uloga - muzika i poezija


Nevena Ugrenović


Goran Sebić


Mića Živanović


Mića Živanović - dvostruka uloga - muzika i poezija


Danica Rajković


Života Trifunović


Tomislav Miletić


Ksenija Aleksić


Jelena Protić - Petronijević


Nebojša Lapčević


Nebojša Lapčević


Mića Živanović


Jelena Djordjević


Spasoje Ž. Milovanović


Ljubodrag Obradović


Ljubodrag Obradović


Jelena i Ljuba - voditeljski posao i nije lak


Ljubodrag Obradović daje izjavu za RTK
Zajednička slikaSINOPSIS PROMOCIJE

UVODNA MUZIKA: Kad kondor leti:

JELENA: Kako sve leti... Dani, godine, život!

Poštovani posetioci, dobro došli u Kulturni centar Kruševac, dobrodošli na promociju knjige LjUBAVNI RECEPAT – u kojoj je svoje ljubavne pesme objavilo 56 pesnika, članova ili prijatelja sajta www.poezijascg.com

LjUBA: Na samom početku rada sajta www.poezijascg.com moja želja je bila da poeziju (pre svega svoju) putem interneta unesem u sve domove i tako poetske vrednosti učinim dostupnim. Ta želja je ostvarena, sad su želje nas pesnika sa ovog sajta druge i veće. Sad želimo da naša knjiga *LjUBAVNI RecePAT* bude taj lek koji je univerzalan i koji leči sve, čak i dušu...

JELENA: Poezija koja je pred Vama, namenjena je da za večnost sačuva sve ono što opija, što nemire budi, ono što telo pokreće, ono skriveno i strasno što u nama tajno klija i želi na vazduh...

LjUBA: Poezija koja je u Vašim rukama, dakle na dohvatu želja, naš je pokušaj da snove ljubavne, koji se prepliću u svesti i podsvesti i sa stvarnošću, sačuvamo i za Vaš osećaj čarobnog sveta koji je stihom dostižan i realan...

JELENA: Te reči kojima poreklo i naboj samo slutimo, ti titraji koji izmaglicu sklanjaju i koprene sa očiju odnose, naš su uzlet i mirisni i čarobni zanos ljubavi koji daje snagu da svet opstane...

LjUBA: Ova knjiga je taj RecePAT, koji željene iluzije, koje su po sebi nestvarne i neostvarive, učini fatamorganom koja miriše, koja se može dotaći, koja nije svoja bit i suština, već ono suprotno, što i besmisao lako rasteruje...

JELENA: Stihovi, koje ćete uskoro slušati, pokušaj su pesnika sa sajta www.poezijascg.com da poezijom (koja je u stvari sama po sebi velika ljubav onih koji je pišu) otkriju da je ljubav taj lek koji ostvaruje san da će poeziju svi pisati i svi čitati... Jer svi vole da ljube, svi vole da žive...

LjUBA: Kako sve leti... I snovi postaju java! Uživajte u stihovima i neka PAT potraje, jer pobeda je za nekog uvek poraz.

JELENA:

KROZ PRSTEN NOĆI

Po lipama snenim
crvena svetlost legla
Užarenim prstima
plešem
po tvojim grudima,
dok mrkla plavet
leti po našim telima.

Dotakosmo zemlju,
oblake,
rasprska se duša
niz dlanove,
život divno miriše.

Tragovima dodira
sve će
brzo proći,
kroz prsten noći.


(C) Latinka Djordjević

JELENA: Ovu pesmu napisala je Latinka Đorđević, sekretar udruženja SRPSKIH PISACA ŠVAJCARSKE, inače kruševljanka i saradnica poezijescg, a na samom početku, ko bi bolje mogao da kaže reč, dve, o knjizi LjUBAVNI recePAT i njenom nastanku, ako ne njen urednik Spasoje Ž. Milovanović.

SPASOJE: Govori 3 minuta

JELENA: Spasoje je izneo svoj sud koji je takav, kakav je, ali naravno o knjizi ljubavne poezije najbolje govore sami stihovi pesnika zastupljenih u knjizi.
Čujmo po jednu pesmu od pesnika:

1. Ljubice Vukov – Davčik iz Subotice
2. Jovana Mihajilova iz Novog Sada
3. Dragana Todosijevića – Gane iz Trebotina
4. Nikole Stojanovića iz Kruševice
5.Branke Zeng iz Pančeva. Brankinu pesmu goviriće Ksenija Aleksić

BEZ NAJAVE MUZIKA: MIĆA ŽIVANOVIĆ

JELENA: Stihovi i muzika su svojom lepotom podstakli tanane osećaje u nama, ali sad ćemo na tren prekinuti tu čaroliju, da bi, kako je na promocijama običaj čuli i kritičku reč Veljka Stambolije, profesora književnosti.

VELjKO STAMBOLIJA: Govori do 5 minuta.

JELENA: Pored Ljubodraga Obradovića i Spasoja Ž. Milovanovića, koji su nam se već obratili, da knjiga bude dobra i sadržajna, naročito je doprineo i lepši deo priređivačkog tima knjige LjUBAVNI recePAT: Lepa Simić iz Ciriha – Švajcarska, Bogdanka Rakić - Boba, iz Baden-Badena – Nemačka i naša sugrađanka Svetlana Đurđević – Đurđa. Sa nama su danas Boba i Đurđa, pa ih pozivam da nam kažu nekoliko rečenica o knjizi i pročitaju po jednu svoju pesmu, a zatim ću ja pročitati jednu LEPINU PESMU:

BOGDANKA RAKIĆ: Nekoliko rečenica i jedna pesma:

SVETLANA ĐURĐEVIĆ: Nekoliko rečenica i jedna pesma:

JELENA:

VOTKA S' LEDOM

Na šank naslonjen,
toplim pogledom,
jedan stranac me gleda.

Nešto piše.

Koracima
odnekud znanim,
zastaje kraj mog stola;
Može li crvena votka s' ledom?

Radoznalo odmotavam
papir,
ćirilična slova.

*Sve ove godine
nisam
zaboravio
naš prvi poljubac,

a Ti?*


Pesmu je napisala Lepa Simić

BEZ NAJAVE MUZIKA: MIĆA ŽIVANOVIĆ

JELENA: Bilo kojim redom da Vam predstavimo poeziju prisutnih pesnika, nećemo pogrešiti, jer sve pesme u knjizi imaju svoju čar i svoju posebnu draž, ali ćemo prednost ovaj put dati gostima:

1. Nevena Ugrenović
2. Goran Sebić
3. Vidi Nenadić – Pesmu čita Jelena Đorđević

BEZ NAJAVE MUZIKA: MIĆA ŽIVANOVIĆ

JELENA: U nastavku čućemo poeziju:

1. Danice Rajković
2. Živote Trifunovića
3. Tomislava Miletića
4. I Radeta Jolića čiju će pesmu pročitati Ksenija AleksićIDEM

1.

Ikare
Poruči ocu
Da mi se ne primiče grudima
Spržiću mu krila
Spržiću i srž u njima
Jer večeras idem do jednog polja
Gdje je sve počelo
Idem tamo da im odnesem dan

Ikare
Ti bar letiš i vidiš
Ko noći to dade mjesec
Da krst vara
Dok se zjenice alama
U krvi tope
Ako znaš
E ti im vikni da bježe
Neka noge izlome
Neka Prokletijama ukradu ime
Jer večeras srcem zažižem
Svijeću u Dečanima

Večeras idem na jedno polje
Gdje je sve počelo

Idem Ikare
A ti leti
Večeras stupam sa Đurđevim Stupovima
Sa Moračom
Sa Ostrogom
Sa freškim miropomazanjem na čelu

Idem Ikare
Idem
Idem
A ti leti

2.

Idem Ikare
Idem ko sumanut
Nalokan letske vode
A oči i duša još žedne
I nikada se napiti neće
I kakav ovo lavirint
Tvoj nam otac izvaja
Kada je Tartar i desno i lijevo
A pravo kamen čeka čelo
Idem Ikare
Idem
Al’ ne bih ja
Stao bih
Pa bih se živ zazidao
Nego ono unutar
Još pamti
Još plamti
A ja ne
Ja
E kuku
E kukavan ja
Ako se k’o Orfej okrenem krstu
A ako se okrenem
E trčaću
E urlikaću
E tjeraću
Dok mi žuč zubi ne razbije
I naći ću
Tu utrobu
U kojoj đavolji zigot zaživljava
Pa ću je srcem spaliti

Idem
Idem
Nisam zaboravio
Ići ću ovako Ikare čitavim svijetom
Sa jednim poljem gdje je sve počelo
Umjesto kompasa
I svakog trenutka
Znaću gdje sam
Znaću kuda
Znaću ko sam
I nikoga ništa neću morati zapitati

Bože
kako je to lijepo


(C) Rade Jolić

BEZ NAJAVE MUZIKA: MIĆA ŽIVANOVIĆ

JELENA: Kako se bližimo Kraju večerašnje promocije, kao što je kod dobrih domaćina i običaj, preostaje prostor za domaće snage, pa ćemo čiti Jelenu Protić-Petronijević, Momira Dragićevića i Nebojšu Lapčevića iz Kulturnog centra Kruševac i saradnika KCK Miću Živanovića koji osim što dobro peva, podjadnako dobro piše i govori svoju poeziju! Čujmo ih:

1. Jelena Protić-Petronijević: Jedna pesma
2. Nebojša Lapčević: Jedna pesma
3. MIĆA ŽIVANOVIĆ: Jedna pesma

JELENA: Kako sve leti... I polako se bližimo kraju večerašnje promocije.

Ali pre nego odjavim večerašnje druženje, čujmo po jednu pesmu od urednika knjige Spasoja Ž. Milovanovića i vlasnika sajta www.poezijascg.com Ljubodraga Obradovića:

SPASOJE Ž MILOVANOVIĆ

LjUBODRAG OBRADOVIĆ: PESMU TI LjUBAVI PIŠEM

LjUBA: I na samom kraju da Vam kažem da je knjiga LjUBAVNI recePAT ugledala svetlost dana zaslugom samih autora poezije, koji su iz sopstvenih sredstava isfinansirali štampanje knjige, a da su se posebno potrudili da knjiga bude baš ovakva: Urednik Knjige LjUBAVNI RECEPAT: Spasoje Ž. Milovanović

JELENA: Priređivači: Lepa Simić, Ljubodrag Obradović, Svetlana Đurđević i Bogdanka Rakić

LjUBA: Lektor: Vida Nenadić

JELENA: Recenzent: Spasoje Ž. Milovanović

LjUBA: Dizajn korica je uradila: Jelena Ivanović, a Dizajn znaka *POEZIJASCG*: Zorica Brkić

JELENA: Pripremu za štampu su odradili: Svetlana Biorac-Matić i Ljubodrag Obradović

LjUBA: Knjigu je štampao: PIKTOGRAM – Kruševac. Svima im se u svoje ime i u ime izdavača, sajta www.poezijascg.com najiskrenije zahvaljujem.

JELENA: Poštovani posetioci, Hvala Vam što ste ste večeras bili sa nama u čarobnom svetu poezije. Prijatno Vam veče.

MIĆA ŽIVANOVIĆ - Muzika -------- KRAJ


14.08.2010. године u 19:00 часова у Белој сали КЦК, одржана је промоција зборника песама *ЉУБАВНИ рецеПАТ*, где је своју поезију објавило 56 песника - чланова и пријатеља сајта www.poezijascg.com

Uvodna reč, recenzija i prilozi priredjivača
 
POSETITE PROGRAME KULTURNOG CENTRA KRUŠEVAC!!!
Poslednji put ažurirano ( Sunday, 15 August 2010 )
 
< Prethodno   Sledeće >