SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


Na sajtu je:
AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

POSLEDNJA VEST
NAJČITANIJI ČLANAK
Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Syndicate
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 07:13
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6318997
19 Zlatna Kaciga - Golden helmet - Nagrade PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Sunday, 28 November 2010
ZLATNA KACIGA - GOLDEN HELMET !
27.11.2010. godine na konferenciji za novinare, održanoj u sali 48 skupštine grada Kruševca, saopšteni su javnosti rezultati takmičenja za 19-tu ZLATNU KACIGU. Pre samog čina proglašenja pobednika, članove žirija ZLATNE KACIGE i rukovodstvo Kulturnog centra Kruševac, primio je pomoćnik gradonačelnika grada Kruševca za društvene delatnosti Goran Radomirović. U nastavku pogledajte rezultate takmičenja i atmosveru sa prijema i konferencije za novinare.

Sa koferencije za novinare

Prva nagrada i ,,ZLATNA KACIGA’’za karikaturu - Zlatkovsky Mikhail, iz Rusije

Na konferenciji za novinare u maloj sali grada Kruševca, saopšteni su rezultati 19 ZLATNE KACIGE. Tema je bila *SPAS* za odrasle, a za decu do 18 godina *ZUBI*! Na konkurs je pristigao sledeći BROJ RADOVA:
 • Каrikatura: 173 autora iz 45 zemalja sveta, sa svih šest kontinenata (Evropa, Azija , Australija, Afrika, Severna i Južna Amerika) poslalo je 422 rada
 • Pisana forma: - priča: 49 autora, 63 priče, - pesma: 60 autora, 90 pesama - aforizam: 68 autora, 1032 aforizma Ukupno: 350 autora , 45 zemalja sveta, 422 karikature, 63 priče, 90 pesama i 1032 aforizma
 • Mladi su poslali 202 karikature, 56 stripova, 1 priča, 53 pesme i 20 aforizama
 
OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA KARIKATURU

 Žiri je radio u punom saglasju, prilazeći pažljivo svakom poslatom radu. I ako se do kraja nismo izjašnjavali koje radove nagraditi, ispostavilo se na kraju da smo u prvom gledanju zapazili baš one radove koji su dobili nagrade. U svom radu smo se držali profesionalnih principa; estetike, etike i zadate teme... Do spasenja dolazi hrabrim verovanjem u sebe, u svoje okruženje, dobrih ljudi i vera da oni koji nisu dobri mogu jednog dana da se prodobre i budu spaseni.

Žiri je jednoglasno odlučio :
 • I NAGRADU i ,,ZLATNU KACIGU’’ dobio je ZLATKOVSKY MIKHAIL, iz Rusije,
 • Drugu nagradu dobio je MILENKO KOSANOVIĆ iz Bajmoka, Subotica
 • Treću nagradu dobio je JAVAD TAKJOO, Iran 

U Kruševcu ŽIRI: 27.11.2010. god ine - Žiri: Neđeljko Ubović, Novica Kocić, Milanko Kaličanin

Druga nagrada - MILENKO KOSANOVIĆ iz Bajmoka, Subotica


Treća nagrada - JAVAD TAKJOO, Iran 

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA PISANU FORMU

Na konkursu Međunarodnog festivala humora i satire ,,Zlatna kaciga’’ stiglo je ukupno: 63. priče od 49. autora, 90. pesama od 60. autora, i 1032. aforizma od 68. autora. Žiri u sastavu: Ljubodrag Stojadinović (predsednik) Petar Lazić, Ivko Mihajlović, doneo je odluku:
 
 • Prvu nagradu za priču dobio je rad ,,Vera je pola spasa’’ pod šifrom ,,Druga obala’’, autora Tomislav Drvar iz Sombora.
Odluku o ovoj nagradi žiri je doneo jednoglasno. Priča je uspešna literarna metafora teškoća sa kojima se Srbija i njeni građani susreću u pokušaju da se izbave iz krize. Autor se u svom radu uspešno služio ironijskim istorijskim paralelama uz nastojanje da na jedan moderan satirični način ukaže na ključne mane društva, države i njenih lidera u kreriranju krize i nedostatku ideja da se iz nje nađe odgovarajući izlaz. Drvar je uspešno pomirio relativno visok literalni stil i sarkazam kao sredstvo u realizaciji teme, kloneći se na taj način banalnosti i suviše pojednostavljenih, neposrednih iskaza.
 
 • Prvu nagradu za satiričnu poeziju žiri je dodelio pesmi pod naslovom: ,,Samo sloga Srbina spasava’’ (šifra: ,,Srpski san’’), autorke Jelene Kujundžić iz Majura.
Žiri je ovu odluku doneo jednoglasno. U pesmi dominira niz snažnih sarkastičnih slika koje predstavljaju simbole naše stvarnosti uz parodiju mita o slozi Srba kao jedinom putu u spasenje. Simbolički i leksički pesma je u celini posvećena Srbiji i metafori njene sudbine uz osobenost da svaki stih počine slovom S.
 
 • Prva nagrada za aforizam dodeljena je autoru koji je svoj rad poslao pod šifrom ,,Nada i Vera’’ – Savi Martinoviću iz Beograda.
Odluku o ovoj nagradi žiri je doneo jednoglasno. Iz grupe kvalitetnih aforizama ovog autora, žiri je odabrao: ,,Bela zastava nam je spasila živote. Za nju se mora naći mesto u nacionalnom muzeju.’’ ’’Hitna pomoć je zakasnila akademskih petnaest minuta.’’ ,,A šta vi pijete? – upita davljenik spasioca.’’ Set uspešnih i duhovitih aforizama ima zajedničku poentu u satiričnom poimanju ideje o nacionalnom spasu i apsurdnim pokušajima da se do nje stigne.
 
 • Nagrada Rade Brka dodeljena je priči pod naslovom ,,Spasavanje našeg dede’’ (šifra:,,Avala’’) autora Dragiše Pavlovića Rasinskog iz Kruševca.
Odluku o ovoj nagradi žiri je doneo većinom glasova. Nagrada Rade Brka dodeljuje se za negovanje narodnog humora. Uspešnim crno-humornim pristupom, autor se uspešno igra kultom života i smrti, kombinacijom tradicionalnog simboličnog lapota i primenom tehnološke revolucije u njegovoj negaciji. Poruka priče je da od naše crno- humorne i grobljanske kulture nema tehnološkog spasa.

U Kruševcu,  27.11.2010. godine. ŽIRI: Ljubodrag Stojadinović, Petar Lazić, Ivko Mihajlović

ODLUKA I OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA RADOVE AUTORA DO 18 GODINA ZA XIX MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA I SATIRE «ZLATNA KACIGA», KRUŠEVAC 2011

Tema konkursa: Zubi
Sastav žirija: Momir Dragićević, predsednik Maja Olić, član Radoje Savić, član

Na zasedanju dana 26. i 27.11.2010. godine, žiri je jednoglasno doneo sledeću odluku:
 
 • Nagrada za najbolji rad u kategoriji pisane forme autora do 18 godina izabrana je pesma pod nazivom «Matematički zub», autora Andrije Isailovića iz Trstenika
 
Autori koji će biti pozvani na MASTER CLASS - pisana forma:
 1. Andrija Isailović iz Trstenika
 2. Lazar Savić, 3. razred, Kuršumlija
 3. Šifra „Nikola“ -Nikola Vlašković 6. razred, OŠ „Đuro Daničić“ Novi Sad
 4. Šifra „Nike“ -Natalija Kocić,16 god, Niš, gimnazija „Bora Stanković“
 5. Šifra „Miša –Sava“, Božić Miloš, Pančevo, 17 god
 • Nagrada za najbolju karikaturu autora do 18 godina izabran je rad autora: Aleksa Vujsić, 6. razred OŠ Sutjeska, Zemun
 • Nagrada za najbolji strip autora do 18 godina izabran je rad autora: Đorđe Bogavac, Niš
 
Autori koji će biti pozvani na MASTER CLASS – karikatura i strip
 1. Aleksa Vujsić, 6. razred OŠ Sutjeska, Zemun
 2. Marko Stamenković,16.god , ŠAF Vranje
 3. Stefan Pleskonjić, 12 god. Borča 11211, OŠ „Vlada Aksentijević“
 4. Aleksandar Petrikanović, Bgd.
 5. Miljan Šćepanović, Lajkovac
 6. Milana Šušnjar, TŠ „Mileva Marić-Ajnštajn“, N. Sad
 7. Arsen Lalić, Bgd.
 8. Đorđe Bogavac, Niš
 9. Katarina Karajić, Gimnazija, Čačak
 10. Milena Jevremović, ŠAF Vranje
ŽIRI: Momir Dragićević, predsednik Maja Olić, član Radoje Savić, član

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA RADOVE AUTORA DO 18 GODINA ZA XIX MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA I SATIRE «ZLATNA KACIGA», KRUŠEVAC 2011.

Žiri je pažljivo pregledao i razmotrio sve pristigle radove a bilo ih je 202 u kategoriji karikature, 56 u kategoriji stripa i 55 u kategoriji pisane forme.

Pri žiriranju, posebna pažnja se obraćala na kreativnost, originalnost, likovnu realizaciju i duhovitost. Većina učesnika ispunila je uslove navedene u propozicijama konkursa. Sa zadovoljstvom je konstatovano da su ovogodišnji radovi bili veoma zanimljivi, neretko i inovativni. Primećeno je takođe da je veliki broj njih u duhu slobodnog izraza, nesputani su i dinamični. Evidentan je i veliki uticaj ekranske grafike i ostalih multimedijalnih elemenata na inspiraciju mladih autora.
Za likovnu izložbu odabrano je 84 karikature i 17 stripova, što ukupno čini 101 eksponat. Prvo je napravljen uži izbor od 106 radova iz svih kategorija.

Kako je procenjeno da se radi o perspektivnim i izuzetno kreativnim mladim stvaraocima, žiri je odlučio da petnaestoro iz užeg izbora budu pozvani na master class radionice, koje će voditi ugledni autori iz oblasti književnosti, stripa i karikature. To je učinjeno u iskrenoj nadi da će neki od njih u budućnosti nastaviti da budu deo festivala «Zlatna kaciga», i to u konkurenciji odraslih. Ako se to dogodi, žiri će smatrati da je ispunio svoj, ove godine, izuzetno težak, zadatak.

Odabrane i nagrađene pesme su duhovite sa dosetkom i šarmom sasvim razumljive ironije. U njima se oseća vedar duh sa humornom notom i svežinom jer ih pišu deca. U stanju su da nam izmame osmeh. Na momente se podsmevaju nečijem neznanju i nespretnosti ali bez zamerke, uvrede i povrede. Duhovitim obrtima i vedrim tonovima kombinuju stvarnost i maštu. Radovi mladih autora su odabrani sa težnjom da budu bliski najmlađem čitaocu a i odraslima u poimanju sveta i života.

U Kruševcu, 26.11.2010. godine - Žiri:  Momir Dragićević, Maja Olić, Radoje Savić
 


Poslednji put ažurirano ( Sunday, 28 November 2010 )
 
< Prethodno   Sledeće >