SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 14:36
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6325001
Drugi pišu - TIN FEST 2011 - Pobeda PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Saturday, 23 April 2011
ДРУГИ ПИШУ - ПОБЕДА Крушевац

“Гимназија” славила на ТИН ФЕСТ-у
Одсањан “Сан летње ноћи”


Победници по стручном жирију: представа Гимназије *САН ЛЕТЊЕ НОЋИ*
 
У такмичарском делу четвртог по реду средњошколског Фестивал-театра у Крушевцу, у конкуренцији шест школа, ученици Гимназије по први пут освојили “grand prih” за представу “Сан летње ноћи”, која је понела и низ посебних награда

На овогодишњем ТИН ФЕСТ-у, који се од 4. до 13. априла одржавао у Белој сали КЦК, учествовали су Медицинска школа са представом "Сумњиво лице", Економско-трговинска школа са представом “Млаћеници и плаћеници”, Техничка школа са “Драгом Јеленом Сергејевном”, Хемијско-технолошка школа представом “Астерикс и Обеликс мећу Србима”, Музичка школа представом “Мало вике око Мике” и Гимназија са представом “Сан летње ноћи”. У вечери проглашења победника (13. априла) приказан је и сценски перформанс КЦК “Hip lowe hop” по тексту и режији Марка Маринковића и кореографији Дарка Вукашиновића.


Hip lowe hop” по тексту и режији Марка Маринковића
и кореографији Дарка Вукашиновића.

Да пређемо на награде. Осим већ наведене победничке представе “Сан летње ноћи” ученика Гимназије, у најужој конкуренцији за прво место биле су и представе “Млаћеници и плаћеници” и “Мало вике око Мике”.


Победници по вршњачком жирију: представа Економско-Трговинске школе
*МЛАЋЕНИЦИ И ПЛАЋЕНИЦИ*


Седам равноправних награда за глумачки домет понели су Немања Стоиљковић (Сумњиво лице), Анђела Миленковић (Млаћеници и плаћеници), Дијана Ивановић (Драга Јелена Сергејевна), Маријана Милошевић (Астерикс и Обеликс…), Сања Вујић (Мало вике око Мике), Богдан Бркић и Катарина Јовановић (Сан летње ноћи). Награду за “сценски говор” добио је ансамбл представе “Сан летње ноћи”, а чланови ансамбла Звездана Ковачевић и Иван Ћирић за глумачку бравуру. Иста представа награђена је и за “сценски дизајн” и “сценски покрет”. Милан Милановић је награђен за музику представе “Мало вике око  Мике”, а за глумачки шарм Никола Величковић, актер представе “Астерикс и Обеликс међу Србима”. 

Победничка представа

Да чујемо победнике, након што су победничке повеље добили из руку Љубодрага Обрадовића, директора КЦК, и сишли са бине. Режисерски трио, уједно и глумачки део екипе победничке представе биле су Милена Дебељаковић, Ана Мурганић и Надица Денић, са којима смо разменили утиске.

- Имали смо проблем са аудицијом јер је био велики број заинтересованих кандидата, причала нам је Милена: - Негде, око два месеца смо спремали представу, доста рада и труда је уложено, било нас је тридесеторо и сви смо се трудили, што се исплатило”. Саговорница нам је рекла да намерава да остане у свету уметности и да студира продукцију.

- Ово ми је други пут како спремам неку представу, али ово је био велики изазов првенствено {то радимо Шекспира, “Сан летње ноћи”, и што смо имали велики број глумаца, иако смо сви другари, радило се озбиљно - објаснила је потом Ана  Мурганић.

- Много смо се трудили и, признајем, надали смо се, рекла нам је и трећа из режисерског трија Надица Денић: - Пробе су биле  напорне. Претходног глумачког искуства немам, али сам и прошле године била помоћник режије.

Незванично смо и сазнали да су за премијеру победничке представе ван Крушевца заинтересовани у Новој Пазови. Остале учеснике победничке представе нисмо узнемиравали, препустили смо их заслуженом слављу, које се заједнички наставило у Клубу КЦК са свим учесницима ТИН ФЕСТ-а.

“Треба да прерасте у смотру”

Да видимо како је стручни жири у саставу мр Зорица Дуковић, Биљана Јоцић и Дејан Радојевић оценио “домет” приказаног. Мр Зорица Дуковић, председница  жирија објашњава:

- Увек је незахвално бити у жирију где су млади, где се оцењује њихова креативност. Иако је ово фестивал такмичарског карактера можда би у неко време требало размислити да постане смотра. Наравно, награде су увек подстицај деци, али када је у питању драмска игра сви они за свој драмски рад заслужују много више од додељених специјалних и осталих награда... Имали смо тежак задатак када је требало да оценимо и прогласимо ко је најбољи, јер сва та деца много љубави улажу у свој рад, али се и надамо да су ове награде њима и подстрек, али морам да констатујем и да су представе биле уједначеног квалитета из чега се види и добар рад педагога са децом, јер тешко је направити добру представу.

На крају ТИН ФЕСТ-а преносимо и речи Миодрага Динуловића уредника фестивала, који  оцењује овогодишње театарско такмичење средњошколаца - “Тин Фест као сваки млади фестивал расте и стари, али се и развија, значи не умире, већ сазрева, и ово је четврти фестивал на коме смо поправили све оно што је требало да се поправи, а што су нам сугерисали сами актери. Осим тога овог пута имамо два жирија (вршњачки и стручни - официјелни) и тајним гласањем се одлучује која је представа најбоља. Интересантно је да су се оба жирија определила за исте три представа као најбоље, само су другачије рангирали што је логично, али за нас организаторе фестивала ово је још један доказ да стручни жири не греши и да деца лако препознају шта је добро. Оно што мене радује, као уредника фестивала и организатора од првог дана је што толико младих људи живи за ТИН ФЕСТ, и што је он постао позоришни покрет и добија све више поклоника. Надам се да ће за неку годину, рецимо десети ТИН ФЕСТ  постати бренд по коме ће се Крушевац препознавати у Србији.


Тако је прошле среде, у организацији Културног центра Крушевац, Градског ученичког парламента, а у партнерству са Канцеларијом за младе града Крушевца, успешно реализован и четврти, сада већ можемо рећи, традиционални ТИН ФЕСТ.

Слободан Ценц - ПОБЕДА  
 
< Prethodno   Sledeće >