SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.43-log-cll-lve
Vreme: 23:28
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 5906080
Nikola Bradić u Kruševcu PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Tuesday, 07 April 2009
NikolaBradicGalerijaMilicaOdMacve
Још једно предивно вече у Крушецу догодило се 06. априла 2009. године у галерији Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ*.

У организацији Културног центра Крушевац и Покраијнског културног центра Приштина  - Лепосавић одржана је изложба Акварела Николе Брадића.
На пригодном програму наступили су и Момир Брадић, Љубиша Бата Ћидић, Момир Драгићевић, Милоје Дончић и други познати и признати уметници. Програм је водио Небојша Лапчевић - технички секретар галерије Милића од Мачве. Уживајте у сликама и атмосвери...


ПЕЋИНА НАСЕЉЕНА СВЕТЛОШЋУ И ИСЛИКАНА ЉУБАВЉУ


Сликар Никола Брадић је успео оно што пре њега нико није успео или није ни покушао да створи. Овековечио је снагом уметничког талента усхићење боготражитеља рођено у првом, као и у сваком следећем сусрету, са светињом над светињама, манастиром Црна ријека. Брадићев циклус акварела није обична уметничка варијација на један мотив, већ пре свега синтеза духовног и уметничког доживљаја реализована очима душе односно непоновљивим духовним видом. Овом изложбом Брадић представља тридесетак акварела чији је мотив Црноречки манастир, који је и раније био инспирација сликара, али је само овај уметник успео да своју инспирацију уздигне до запажене тематске изложбе. Он се, на уметнички начин, поистоветио са свима онима којима овај манастир увек и изнова приређује непоновљиву духовну радост, увек истог интензитета, али са непоновљивим доживљајем.Брадићеве слике сублимирају јединствен пејзаж, необичну архитектуру, мистични доживљај, духовну надоградњу, музику тишине, узбуђење уметника и смирење невидљивог духовника. Као што је манастир природно срастао уз стену, тако Брадићеве боје прате доживљај и расположење уметника и реципијента уметничког дела. Целина композиције и колорита апстрахује детаљ, детаљ је, у ствари, у функцији остварења свеукупности и свеприсутности. И слике које се баве самим детаљом у функцији су остварења целовите студије и потпуног доживљаја. И кад не постоји препознатљив детаљ, када се суочавамо са пејзажом кривудавог пута, увек се у нама јави онај препознатљиви трептај који нас прати од првог сусрета са необичним манастиром и увек води истом путањом ка истој светињи.Никола Брадић, у ствари, је прешао ону стазу коју су освештали духовници од Светог Јоаникија до Владике Артемија и оца Николаја, они духовници који су у тамну пећину уселили вечну светлост, ону светлост којој "почетак не почиње и крај не ишчезава". У правом уметничком стваралаштву судбоносан је сусрет са том светлошћу. Пред њом губе смисао све естетичке теорије, поготову оне које пренебрегавају смисао те светлости.

У ранијем Брадићевом сликарству један од кључних симбола је било небо. Овде се он суочио са проблемом недостатка природног присуства неба. И из тог разлога више се посветио светлости и стени, асоцирајући тако на монашки подвиг који се дешава на камену, освећујући сам камен и просветљујући унутрашњост пећине. Слика неба препознаје се у огледалу досањане воде коју налазимо и тамо где се најчешће не очекује.


Слике које су пред нама остварују и неопходан дијалог са временом, не само са дубином предања, већ пре свега са веком који нас очекује. И једно и друго време сажима у својим порукама литургија чију песму осећамо сагледани у онај мост, који постаје управо симбол нашег сусрета са литургијом односно са Богом и то у оскудном простору што нас уздиже до бескраја. Уметност која садржи све ове димензије превладава сваки могући недостатак.

Уметност који преображава и надахњује више је од уметности. Уметност и не постоји себе ради. Она се твори у славу Створитеља света, којег тражимо и налазимо на свакој од ових слика створених љубаљу и надахнућем. Зато је Брадић покрет сопствене руке... препустио трептају душе, а саму руку руци невидљивој.

Проф др Драгиша Бојовић


Никола Брадић се обраћа публици
НИКОЛА БРАДИЋ Приредио тематску изложбу «Небо и храм», коју је самостално излагао седам пута. Колективно излагао преко двадесет пута. Учесник је домаћих и међународних ликовних колонија.

Учествовао у стварању и организоваљу ликовне колоније акварела «Газиводе», која је заживела 2005 године у Зубином Потоку, чији је и уредник. Добитник је Сребрног крста који додељује Црвени Крст Југославије за учешће и допринос у акцији Уметност за хуманост.

Донирао слике у хуманитарним и добротворним акцијама. Запослен у Покрајинском културном центру Приштина - Лепосавић од 1994 године.


Господин Савић - директор Покрајинског културног центра Приштина


Љубиша Бата Ђидић


Жива дискусија са сликаром


Момир Брадић - још један драмски приказ


Изложби је присуствовао и Бранимир Трајковић члан градског већа


Као и Даница Ђорђевић - директор Универзал банке Крушевац


Песник са Косова и Метохије Милоје Дончић


Млада глумица из Трстеника


Николин интервју за РТК


Љуба разгледа прекрасне слике


Момир Драгићевић


Клавирска пратња да вече буде ин


Посетиоци су пажљиво разгледали слике


И пратили програм

Poslednji put ažurirano ( Thursday, 23 April 2009 )
 
< Prethodno   Sledeće >