SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 20:14
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6136034
Promocija - Dragiša Pavlović Rasinski PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Tuesday, 01 November 2011
ДРУГИ ПИШУ - ПОБЕДА (Бела сала КЦК - 28.10.2011.)

Књига афоризама Драгише Павловића Расинског “Дневник једног мајмуна”

Ненавикнут да у књиге ставља написано, Драгиша Павловић Расински, писац афоризама, епиграма, скечева, пародија, објавио је прву књигу афоризама “Дневник једног мајмуна”. Након прошлогодишње књиге епиграма “Кад су цветале бунике”, Драгиша Павловић Расински се одлучио да у издању Културног центра Крушевац објави и књигу афоризама.


Милош Петровић и Драгиша Павловић Расински

Представљање књиге Расинског “Дневник једног мајмуна” у Белој сали Културног центра окупио је довољно поклоника афоризма и сатире, а Милош Петровић, књижевни критичар и рецензент књиге истакао је да је крушевачки амбијент погодан за хумористе и афористираре, а да Културни центар са Фестивалом хумора и сатире “Златном кацигом” има посебно место у неговању ове књижевне врсте. Помињући и друге крушевачке афористичаре, Драгутина Карла Минића, Ивка Михајловића, Петровић је истакао и да Драгиша Павловић Расински припада “Домановићевом племену”са његовим “хуморно брижним мислима” датим у афоризмима.

- Његова афористика је народска - моралистичка. Драгиша Павловић осећа одлично пулс народа, шта народ мисли, шта говори и дише као наш човек и то се осећа у читавој његовој књизи. Као сваки прави афористичар и Драгиша Павловић осваја слободу; што бољи, жешћи афоризам, што изврнутији свет буде на виделу, тиме он успева више да осваја слободу, јер афоризам осваја слободу - рекао је Петровић.


Драгиша Павловић Расински

"По мом мишљењу, лако је говорити о роману, о приповетци, јер ту постоји радња, заплет и неки расплет, а код афоризма је то теже. Додуше и афоризам је роман или прича у малом, али њега је теже препричати и објашњавати. Афоризам једино треба разумети - рекао је Драгиша Павловић Расински, констатујући да су неки од афоризама у књизи стари више деценија, али “нису бајати", што показује да се мало или споро мењамо.

Расинки пише афоризме и остале хумористичко-сатиричне форме више од 40 година, а писао их је и за све хумористичке и сатиричне листове некадашње Југославије, за “Село весело”, “Весело вече” и “Јовановиће”, за серијал “На радном месту”, “Зелени кабаре”, “Узгред речено” и “Заврзламе”. Добитник је “Јежеве” награде, Радио Београда, седам пута на фестивалу “Златна кацига”, “Хасковски каун”. Његова монодрама “Ја председник” захваљујући драмском студију КЦК, биће на репертоару КЦК у време парламентарних избора.


Драган Ракић Сингер

У представљању књиге учествовали су Даница Гвозденовић и Никола Стојановић који су читали афоризме, Драган Ракић “Сингер” је наступио као народски “рецензент” хумористичким текстом Расинског, а Лидија Ужаревић је водила програм.

Слободан Ценц

Антрфиле “Дневник једног мајмуна”

“И кнез Лазар је имао задужбине, али се није толико задуживао”.
“Социјално стање нам је по Хемингвеју - имати и немати”.
“Европа нас је јако пригрлила - чују се јауци”.
“Да ли нас то воде или приводе у Европу?”.


 
< Prethodno   Sledeće >