SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 13:30
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6298433
МУЗЕЈ МИРА БЕЗ ЗИДОВА PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Wednesday, 02 November 2011


МУЗЕЈ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БЕЗ ЗИДОВА КРУШЕВАЦ

Музеј мира и толеранције без зидова Крушевац је музејска институција, која сакупља, проучава и презентује различите предмете који служе свом циљу проучавању светског мира и толеранције, као једну од најузвишенијих људских потреба.

Музеј мира и толеранције основан је 1965. године у Крушевцу, а правно формално регистрован као део Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира Крушевац. Фондови и збирке музеја имају преко 1.500 експоната, тродимензионалних предмета, слика, фотографија, докумената, научних књига, публикација и уметничких предмета који служе проучавњу мира и омогућавају бројним грађанима да се упознају са активностима Крушевца и Србије на пољу изграђивања мира и толеранције, као система вредности.

Приликом опредељивања за отварање поставке експоната музеја поставило се практично питање како сакупљати, чувати и проучавати и излагати предмете и грађу, који се налазе у збиркама Музеја.

Збирке експоната организоване су у одељења и то научно издавачко, историјско, културно и ликовно примењенеих уметности.

За протеклих више од 45 година рада и континуираног развоја израстао је у значајну установу културе у граду и општини Крушевац, Расинском округу и Републици Србији, изграђујући и респективну позицију у музејској мрежи. Основну делатност Музеј остварује, чинећи то у духу Закона о културним добрима Републике Србије, кроз прикупљање, чување, заштиту и презентацију покретних културних добара.

Теритојална надлежност, обухвата подручја општине Крушевац – Расинског округа и Србије. Централни и основни објекат у коме се одвија претежни део програмских активности је зграда зграда Дома синдиката у Крушевцу у којој је и седиште Асоцијације у оквиру које Музеј обавља делатност. По први путе изложба ескпоната поставиће се у изложбеном салону Легат Милића од Мачве „Косово први праг Србије“, а који је смештен преко пута Лазаревог средњовековног града и у непосредној близини цркве Лазарице.

Оснивач музеја је Универзитетски професор, па самим овим чином музеј добија и Универзитетски карактер. Имајући у виду научни приступ у прикупљању обради и излагању музејске грађе, као и чињеницу да се у оквиру делатности музеја проучавању мира као научне дисцплине даје приопритет, Универзитетски карактер музеја добија свој облик, садржај и форму. Музеј је близак многим Универзитетима у Србији и инистранству, који дају велики допринос у проучавању све угроженијег светског мира.

Ово је први у свету музеј без зидова. Немогуће је овој врсти музеја ограничити и предвидети било какво ограничење у основном научно истраживачком путу и остваривању циља. Зато музеј фигуративно и нема зидове и баријере које се постављају пред историјске музеје.

Усавршавање технологије, продужавање животног века становништа и фактор слободног времена, снажно подстичу потребу људи да се баве миром не само као философском темом, већ као практичном потребом која буди људску наду за лепше, боље, ненасилничко и праведније друштво. Посете музејим и култуним споменицима постају један од прворазредних анимирајућих фактора.

Музеј мира толеранције без зидова, је својеврсна школа мира и миротоворства, која на искуству научног проучавања мира од стране Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира Крушевац и искустава Града Крушевца као града Весника мира и Медаље мира добијених од стране Организације Уједињених Нација даје огроман допринос учвршћивању и изградњи колективног светског мира.

Музеј мира и толеранције као едукатиовна културна институција своју мисију на најубедљивији начин постићи ће отварањем сталне изложбене поставке и презентацијом експоната на интернет сајту.


КРАТАК ИСТОРИЈАТ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА,ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ

Асоцијација за културу мира, толеранцију, са музејом мира Крушевац, основана је 1965.године у Крушевцу, у Учитеској школи. Удружење је основано са циљем подизање културе, образовања и васпитавања генерација у духу мира и толеранције на темљима духовне и културне историје Српског народа.

Асоцијација је регистрована као невладина организације у складу са важећим законом о удружењима грађана као „Одељење за културу мира и толеранцију, са музејом мира у Крушевцу“. Током 2009. године у складу са важећим законом о удружењима извршена је пререгистрација „Одељења за култуту мира, толеранцију са музејом мира у Крушевцу у „Асоцијацију за културу мира, толеранцију, са музејом мира Крушевац“.

Оснивачи Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира у Крушевцу, су познати јавни и културни радници Крушевца и Србије, професори Универзитета, чланови Удружења књижевника Србије, адвокати, просветни радници, лекари, апотекари.

Током 46. година рада на култури мира и толеранције, Асоцијација је превзишла гарнице свога народа и постала значајан и признати чинилац у међународној заједници, која се бави подизањем нивоа културе мира и толеранције.

Због свог активног вишедеценијског рада на задaцима и циљевима пропагирања културе мира и толеранције и предствљања града Крушевца као седишта Асоцијације, Крушевац је одликован са два највиша светска миротоворна признања: Медаљом мира и Весником мира ОУН. Створен је аутономни систем миротворних вредности, које је свет подигао као пример других народа. О раду Асоцијације, дајући подршку оваквим оригиналним активностима, на подизању културе мира и толеранције, подршку су дале најзначајније личности које се баве миротоворством у данашњем свету, међу којима су: Српски патријарси поч. Павле и садашњи Иринеј, Васиљенски патријарх Вартомолеј први, Московски партиjaрси и целе Русије, поч. Алексеј Први и актуелни Кирил, Генерални секретар УН Бна ки Мун, шефови држава и валада Португалије, Словеније, Хрватске, Италије, Немачке, Аустије...

Асоцијација је била организатор и домаћин трију светских конференција Међународне Асоцијације Градова Весник мира, са присуством делегација са свих континената.

Асоцијација је издала више научних и стручних публикација, које су презентоване у најзначајнијим библиотекама света. Уџбеник „Фиософија мира“ промовисан је у кантону Женева у организацији председника кантона Андре Хедигера.

У циљу подизања нивоа културе мира и толеранције у Крушевцу, су на искључиву идеју Аосцијације, подигнута два јединствена споменика у славу мира и то: Споменик мира на Тргу мира и споменик Мајка Србија и мајка Гракиња на Расинском тргу.

Такође, у више наврата, расписивани су конкурси за ликовно и књижевно стваралаштво на тему мира. У музејском фонду Асоцијације, постоји више стотина ликовних и књижевних радова, који чине ову музјеску збирку изузетно богатом.

„Музеј мира без зидова“ Асоцијације за културу мира и толеранцију броји више стотина експоната, који се по идеји Асоцијације презентују јавности на Изложби експоната и виртуелно на сајту Асоцијације.

КРАТАК ПРЕГЛЕД НАЈВАЖНИЈИХ ПРОГРАМСКИХ АКТИВНОСТИ

УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА,ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ

1.Издавање Универзитетског уџбеника „Философија мира“ 1993.г. издвача“Научна књига“, аутор Проф. Др Павле Бубања;

2.Подизање и отварање Споменика мира 1995. г. у Крушевцу;

3.Научна књига „Свет и ми за мир“ издвач Историјски архив Крушевац, група аутора, 2005.г.;

4.Организација Међународне конференција Извршног комитета „Асоцијација градова Весник мира“ у Крушевцу од 6. до 9.марта 2007.године.;

5.Организација Генералне скупштине „Асоцијације градова Весник мира“ у Крушевцу у периоду 26.-30. август 1999. године.;

6.Отврање спменика „Мајка Грчка и мајка Србија“ аутора Милића Станковића, по идеји Асоцијације за културу мира 28. јуна 1999. г. у Крушевцу;

7.Организација Генералне скупштине Међународне „Асоцијације градова Весник Мира“ у Крушевцу 2007. г.;

8..Друго издање научне књиге „Педагогија мира“ аутор проф др Павле Бубања 2006.године,;

9.Издавање публикације о споменику „Мајка Грчка и мајка Србија“;

10.Издавање научне књиге „Очеви рата и мајке мира“ аутора проф.др Павле Бубања у припреми за штампу;

11.Организација Академије 24.10.2010. године о 45. година рада и стваралаштва Асоцијација за културу мира и толернацију у Крушевцу;

12.Конкурс за ликовно, прозно и поетско стваралаштво поводом 45. година рада Асоцијације, на тему „ Мир и толеранција данас“. Пристигло неколико стотина радова.

13.Отврање поставке „Музеја мира без зидова“ новембар месец 2011.године;

14.Вишегодишњи рад на оснивању секција за неговање културе мира и толеранције по школама;
Poslednji put ažurirano ( Wednesday, 16 November 2011 )
 
< Prethodno