SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


Na sajtu je:
AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

POSLEDNJA VEST
NAJČITANIJI ČLANAK
Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Syndicate
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 14:17
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6204312
KRUŠEVAC PAMTI - NAPREDAK 78/79 PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Sunday, 18 December 2011
FK Napredak 1979/80
23.12.2011. године у Белој сали КЦК  одржано је још једна у низу трибина *КРУШЕВАЦ ПАМТИ* која је овај пут посвећена фудбалерима крушевачког НАПРЕТКА и то генерацији 1978/79 која је у првој лиги изборила четврто место и учешће у КУПУ УЕФА. Трибину која је изазвала велику пажњу крушевљана осмислила је и водила Слађана Обрадовић, уредница КЦК, а у програму су учествовали бројни фудбалери и руководиоци Напредка из поменуте генерације 1078/79...  
  

Заједничка слика учесника трибине
Љубодраг Обрадовић - директор Културног центра Крушевац

Поштовани посетиоци, пријатељи културе и пријатељи историјске истине, добровече и добродошли на још једну у низу трибина *КРУШЕВАЦ ПАМТИ* у којима се Културни центар Крушевац труди да Вас подсети на све оне вредне појединце  или колективе, на све оно што је било битно за историју Крушевца, било да се ради о Култури, политици, спорту, индустрији, пољопривреди или неком другом дешавању на овим просторима...

17.03.2009. године у Белој сали Културног центра Крушевац, одржана је прва у низу трибина под заједничким називом *КРУШЕВАЦ ПАМТИ* посвећена Слободану Јовановићу, председнику општине Крушевац, у време чијег мандата је одржана прослава *ШЕСТ ВЕКОВА КРУШЕВЦА*. Био је то свакако догађај који је изазвао посебну пажњу Српске Јавности.

А и генерација фудбалера Напредка  из 1979/80 године године је заблистала на фудбалском небу Србије, а и Европе и тако заувек освојила срца свих крушевљана који прате фудбал, а и оних других који га не прате але прате оно што је највредније у историји Крушевца. Надам се да ће све Вас ово подсећање на успешне људе учинити срећнима и подстаћи садашњу генерацију фудбалера Напретка да крену на пут узлета за почетак у фудбалску елиту Србије, а онда и на стазе славе  у Европи, јер је лепо кретати се и у том смеру...

Љубодраг Обрадовић
- директор Културног центра Крушевац
 
ИЗ ИСТОРИЈЕ НАПРЕДКА -1978/79

Фудбалери "Напретка" су по трећи пут изборили улазак у Прву Савезну фудбалску лигу, а статус је остварен за зеленим столом, а не' на зеленом друголигашком тепиху. Одлуком Извршног одбора Конференцијеје фудбалског савеза Југославије "Напредак" је сусрете са "Вардаром" /Скопље/, 2: 2, и "Тетексом" !Тетово!, 1 :2, због познатих случајева "Рингов и жути картони" добио службеним резултатима 3:0. Ова Одлука била је одлучнији фактор за "Напретков" Прволигашки статус и једино решење и прави потез на спречавању прљавих и нечасних радњи у "Источној" групи друге Савезне фудбалске лиге.

Трећи тријумф "Напретка" изборили су:

Милосављевић, Симовић, Чарапић, Трипковић, Вулетић, Оруч, Милићевић, К. Радовановић, Рајковић, Карамарковић, Н. Костић, Љубисав.љевић, Ј ањанин, Томић, Јовановић, Пешић, Шкрињар, Милојевић, Илић, Шкоро и Јевтић, на челу са тренерима Срећком Петковићем, Иваном Ивановићем и Александром Вукотићем.

У "Напретку" су били свесни онога што доноси Прва лига. Уосталом ту је било и горко искуство од пре годину дана да их учи и упозорава на мобилност и озбиљност у раду.

Пре свега одмах су појачали стручни и играчки тим, како ""Напредак" не би више био залутали пролазник у Првој фудбалској лиги. Стварањем јаког фудбалског колектива наметнута је и добра прволигашка атмосфера, што је била гаранција за .људе који воде клуб да се спремно упусте у дугу првопигашку одисеју.

Како се фудбалска историја понавља, то се и у "Напретковом" случају осведочипа по козна који пут до тада сменом тренера, као да су једино тренери "дежурни кривци" за фудбалске недаће клубова/. Тренера С. Петковића заменио је Драгољуб Милошевић, фудбалски стручњак који је водио успешно више југословенских клубова и био један од тренера репрезентације Југославије на Светском првенству у СР Немачкој.

Јуpeње резултата у Другој лиги група "Исток" у борби за врх табеле исцрпило је екипу и зато су у "напретку" ангажовали више нових играча. Hа располагању новом шефу" стручног штаба били су фудбалери: Симовић, Лазаров, Pajић, Ву лић, Радисав.љевић, Рајковић, Радовановић, Христовски, Јевтић, Јовановић, Чарапић, Трипковић, Вулетић, Томић, Пљеваљчић, Лукач, Момировић, Карамарковић, Н. Костић, Илић, Јањанин. Пештерац, Милић, Петровић, Пурић и Николић.

Нaпредак је успешно стартовао у Првој лиги победом У Београду над "Партизаном" са /0:3, на стадиону Југослnвенске Народне Армије. Била је то сензационална победа за све познаваоце" фудбала. Тријумф "Напретка" над "Партизаном" и прве прволигашке бодове крушевљани су поздравили и прославили на само њима својствен начин. Победнички тим "Напретка" играо је у саставу: Симовић, Момировић, Пештерац, /Вулетић/, Христовски, Бабић, Карамарковић, Јаковљевић, Јовановић, /Пешић/, Томић, Комљеновић и Трипковић.

После овог тријумфа долази до опуштености целог тима и следе два узастопна пораза. Ситуација је кулминирала у седмом колу када се коначно схватило да је "Напредак" у озбиљној кризи изгубивши утакмицу на домаћем терену од Сарајевског "Жељезницэра" са /0:1/. После овог неочекиваног пораза" "Напретка" сва средства јавног информисања обрушила су се на шефа стручног штаба Драгољуба Милошевића упозорењем да хтео то он или не, морао је да убаци нове снаге у екипу, да без напада нема голова и да је немоћ домаће екипе била до те мере изражена да било шта више од пораза није могао да учини.

У првих десет кола фудбалери "Напретка" освојили су девет бодова и налазил су се на дванаестом месту. Када се има у виду да је "Напредак" имао веома тежак распоред, да је шест пута гостовао а само четири пута био домаћин и у том периоду играо са тимовима велике "четворке" "Партизаном", "Црвеном Звездом", "Динамом" и "Хајдуком" онда је бодовни салдо успешан. "Напредак" је полусезону зввршио на тринаестом месту са 15 бодова. Општи закључак изгледао би: Тријумф "Напретка" над "Партизаном" У Београду, пораз од "Железничара" у Крушевцу и судијске неправде у финишу сезоне....

Из књиге *СИМФОНИЈА У БЕЛОМ* Момира Драгићевића

Poslednji put ažurirano ( Saturday, 24 December 2011 )
 
Sledeće >