ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

КОРАЦИ СТВАРНОСТИ - Тијана Тодосијевић

Назив изложбе: КОРАЦИ СТВАРНОСТИ - Тијана Тодосијевић
Место: Галерија Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ*
Датум: 16.11.2012. године

Великим корацима Тијана Тодосијевић искорачила је из школског оквира и одважношћу сопствене поетике зашла у пределе зрелог уметничког израза. Вођена својим интуитувним поимањем стварног и могућег, она показује све стране свог посматрачког и анализирајућег духа, смелошћу нестварног и немогућег у оку уметника, у његовој руци која то све отелотвори. Уметнички дар чини да човек и оно што носи у себи, свесно или не, исто као и оно што може видети и опипати, сврстава једно уз друго, тако да изгледа лагано и спонтано. Уметница у свом непрекидном трагању и истраживању води свој опус новим, егзистенцијално блиским а опет довољно супротстављеним стазама.

Тијана Тодосијевић

Општи поглед на Тијанино стваралаштво сведочи о бар две групе радова. Једну чине готово монохромне групе или фигуре које одликује чврст, сигуран, темељан цртеж допуњен лавираним или бојеним наносом. Другу групу радова чине слике експресивног израза, моделоване широким намазима боја, добром композицијом и зналачком поделом на планове. Њихова стабилност говори о чврстини става а експресија о богатом духовном склопу. Ликови и фигуре налазе се готово увек у центру збивања, мада не недостају ни друге категорије: успешно дочарани пејзажи или уверљиве мртве природе. Оживљени светлосним ефектима и мрљама интензивног колорита ови ликови излазе из сваке врсте анонимности, они су конкретни људи за које је уметница емотивно и на сваки начин везана. Простор на слици угиба се под латентном енергијом коју поседују и која сваког часа може постати занимљив драмски сукоб. У контрастима и валерским односима нема скривања, нема лутања, јасна је и одређена линија кретања која води ка светлости и боји. Наликујући призорима из свакодневног живота они су експресивни у више слојева и читање Тијанине поетике чине компликованијим.

Млада уметница Тијана Тодосијевић има још много тога да каже. Према ономе што смо до сада видели можемо наслутити да ће то бити занимљиво и само њој својствено казивање. Корак који хвата дуг је и изискује мало добрих ветрова у једрима, па нека и ова прилика буде дашак на поклон, који ће отпратити само једну фазу њеног садашњег или будућег стварања.

Предговор за изложбу Тијане Тодосијевић
Маја Олић, дипл.историчар уметности-мастер
члан УЛУПУДС-а




Маја Олић, Тијана Тодосијевић, Небојша Лапчевић и Зоран Рајковић