ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

ЕКОНОМИЈА И МЕНАЏМЕНТ

Бела сала КЦК - 06.12.2012.
ВЕЧЕ ЕКОНОМИЈЕ И МЕНАЏМЕНТА
- мр Мирослав Смиљковић

Висока школа струковних студија за пословно-индустријски менаџмент из Крушевца је, на овогодишњем Сајму књига и издаваштва Расинског округа, добила престижну награду Издавача године. Тим поводом у организацији Културног центра и Високе школе у Белој сали Културног центра организовано је ВЕЧЕ ЕКОНОМИЈЕ И МЕНАЏМЕНТА, на којој је представљено издаваштво ове школе. У препуној Белој сали поред менаџмента и професора крушевачке Високе школе, својим издаваштвом представљен је менаџмент и руководство Високе школе за пословну економију и предузетништво – ПЕП на челу са директором, проф. Др Гораном Квргићем. Иначе ПЕП-а је већински власник крушевачке Високе школе за пословно-индустријски менаџмент у Крушевцу. О историјату ове Школе детаљно су говорили ванредни професор др Милан Крстић и Ненад Блажић, уредник у КЦК.


Учесници промоције: проф. др Милан Крстић, проф. др Горан Квргић
и Ненад Блажић, уредник у КЦК


Да подсетимо Школа је почела са радом далеке 1993, као Виша техничка школа за индустријски менаџмент. Њен први директор био је, рано преминули, проф. др Радомир Бојковић. Као аутор ових редова, имао сам част да сарађујем са професором Бојковићем. Виша школа за менаџмент је после ФОН-а била друга пословна школа на којој се изучавао менаџмент. Пошто је 1990. године ова пословна филозофија била и тема магистарског рада, моје маленкости, менаџмент је као процес, теоријски феномен био прокажен и прогнан са наших простора, Професор Бојковић био је пионир, али права научна громада да антиципира и предвиди футуролошка догађања и да нашем Граду подари другу менаџерску школу у Србији. То је и обавеза да уз помоћ ПЕП-е Школа настави да ради, школује менаџере и економисте за потребе Расинског округа и шире.

Крушевачка привреда је у кризи, Србија такође. Излаз из кризе је примена модерних знања из економије и менаџмента заснована на маркетингу и менаџменту и новим информационим технологијама. Крушевачка Висока школа за менаџмент има више од двадесет доктора наука стручњака за економију, менаџмент, информационе технологије, предузетништво, стратешки менаџмент и маркетинг. То је и Школа коју би овај Града требало да користи. Овај текст је мој мали допринос и корак у том правцу...

МЕНАЏМЕНТ-САВРЕМЕНА ПОСЛОВНА ФИЛОСОФИЈА

Да би појаснили шта је суштина менаџмент философије, напоменућемо:

Крај двадесетог и почетак новог века у економији су обележили маркетинг и менаџмент, и модерне информационе технологије. Менаџмент представља универзално средство, неопходно оруђе савременог индустријског и пословног света. Свако предузеће, сваки иоле сложенији посао, или озбиљна активност, захтева управљање да би се дошло до одабраног циља, и да би се исти остварио на ефикасан и ефективан начин.

Савремене организације, привредне или непривредне, захтевају сталне управљачке акције да би деловале и развијале се у сложеном и динамичком окружењу.

Управљање је феномен данашњег времена, у Крушевцу, пионири нове технологије управљања били су проф.др Милосав Друловић, и проф.др Радомир Бојковић.

Менаџмент је неопходност савременог живота и рада и његове свеопште сличности. Управљање је неопходно за ефикасно функционисање и развој сваког предузећа, појединачног друштвеног система, локалне самоуправе, душтва у целини за ефикасније одвијање сваког сложенијег посла и подухвата.

Управљачки приступ решавању разноврсних проблема, основна је карактеристика модерног менаџмента, савремене научне дисциплине без које је немогућ излаз нашег Града и Србије из транзиционе кризе, ефикасно решавање, функционисање и развој.

А управо за остварење такве визије и таквог циља место и улога Високе школе за пословно-индустријски менаџмент у Крушевцу је незаобилазна. Јер економски препород може да обезбеди нова економска и менаџмент наука, заснована на знању.

мр Мирослав Смиљковић (објављено у Победи од 14.12.2012.)




Пеца Радовановић - водитељ програма