Добродошли на сајт Културног центра Крушевац!

Поштовани посетиоци,

Позивам Вас да на овим странама дате свој допринос креацији и развоју културе у Крушевцу и широм Србије, а и света, што је данас уз помоћ интернета тако лако могуће. Култура је део наших живота, зато и треба да буде доступна свима!

Наш основни  циљ на овом сајту је да важне културне догађаје презентујемо целокупној  јавности и тако заинтересујемо све грађање да у стварању културних дела и збивања у култури Крушевца и сами учествују.

Ако желите да и Ви објављивањем свог стваралаштва на овим странама подржите наш циљ, учланите се на овај овај сајт слањем Ваших података (име, презиме, слика, краћа биографија) на Емаил:  kck@kck.org.rs и моћи ћете да сами постављате своје радове на овом сајту (за сада без накнаде за ауторски хонорар).

Такође, сви регистровани чланови сајта ће на свој Е-маил добијати месечне програме Културног центра Крушевац.

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ којима Културни центар Крушевац корача су за Вас од сада доступни, добродошли !

КО СМО, КУДА ИДЕМО ?

Приликом недавне посете Бугарском граду Хаскову и гостовањуа на ХАСКОВСКОМ КАУНУ – поводом празника ДАНИ ХАСКОВА, имао сам прилике да посетим и једну ликовну колонију на којој је учествовало преко 30 сликара и да се дивим њиховим радовима… Касније смо обишли и њихову најбољу ликовну галерију препуну вредних слика у којој је најскупља (по кустосу) коштала милион лева…

Поменути догађаји у низу упалили су и сад у мени роје мисао и дилему о томе колико се вредних уметничких дела у свим областима стваралаштва сваког секунда ствара широм света и полако попуњава галерије, библиотеке и интернет као најдоступнији медиј… Колико само свеопшти напредак образовања и доступности културних вредности утиче да све више живимо у свету у коме се границе између ствараоца и конзумената културних дела тање и ближе час када ће *поезију сви писати*, када ће сви сликати…

У том контексту и одговор на гогеновска питања типа: ко смо?, куда идемо?, никад није био занимљивији него данас! Данас кад многи олако и површно мисле да свет почиње од њих, да само они имају решења и одговоре за све проблеме младих и уопште за сва егзистенцијална и културна питања своје средине, (само претходно треба срушити постојећи поредак и стање ствари) осећам обавезу да наше читаоце и јавност, поново подсетим на неке чињенице о Културном центру Крушевац, које су напросто ту као такве и треба их знати пре било каквих одговора.

Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 66 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.

Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине. Истовремено улажемо максималан напор и све своје потенцијале, за подстицање свих видова стваралаштва, анимацију и едукацију грађана, посебно оних младих и најмлађих, жељних нових знања и у ту сврху користимо:

  1. Управну зграду Културноr центра Крушевац – Топличина 2, тзв *Дом омладине* у коме су: *БЕЛА САЛА * од двестотине седишта и ХОЛ – као простор за ликовне и друге изложбе; МЕДИЈА ЦЕНТАР, СТУДИЈСКИПРОСТОРИ – зашколе: глуме, балета, музике, филма и сл. и КЛУБ КЦК – са дискотеком и јединственом позорницом за живе свирке, кабаре-а и друге поетско музичке програме;
  2. Биоскоп „Крушевац“ – Кајмакчаланска бб, капацитета 551 седишта, у коме се поред приказивања филмова, реализују и музички концерти, разне трибине, скупови и предавања;
  3. Биоскоп „Европа“- Чолак Антина 1, капацитета 331 седишта, који се такође користи за концерте, трибине и предавања и у којем је смештена и једина књижара у Крушевцу, која се бави искључиво продајом књига и зове се (симболично) *КЊИГА *;
  4. Дечји центар, смештен у предивном простору Пионирског парка где се реализију разноврсни програми за децу;
  5. Галерију Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ* – Цара Лазара 8, у којој су смештене слике које је овај врсни сликар поклонио Граду Крушевцу.
У поменутим просторима запослени у Културном центру, уредници и реализатори, њих педесетак, релизују сваког месеца око стотинак разноврсних програма, од ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ – међународног фестивала хумора и сатире, ТИН ФЕСТА, ПЕСНИЧКОГ ФИЈАКЕРА, до приказивања филмова, музичких програма и фестивала свих врста, драмских представа, трибина, поетских и књижевних промоција, ликовних изложби и колонија, школа и секција за образовање најмлађих итд. итд…

Наравно, многи од имресивног броја од преко 1.000 програма годишње реализују се у сарадњи, пре свега са оснивачем и са другим установама у култури и образовању, КУД-овима, бројним удружењима грађана, покретима, невладим организацијама, ученичким и студенским парламентима, војском Србије, певачким и рок групама, хоровима, уметницима и грађанима, јер сарадња је наш мото! Сви који имају идеје, који желе да провере свој таленат и стварају уметничке вредности, добродошли су – ми имамо кадровске, техничке и просторне услове за реализацију скоро свих врста програма. Знамо ми да је неке од поменутих услова, посебно просторне и техничке, могуђе заједнички додатно надограђивати и усавршавити и спремни смо и на тај облик сарадње.

Дакле, на врата Културног центра Крушевац не треба куцати, наша врата су широм отворена за сарадњу са свима који желе да се искажу у области културе, и да час када ће *поезију сви писати*, када ће сви сликати… закуца одмах за све, пре свега за бројне организације младих, јер напоменух да Културни центар баштини идеју ДОМА ОМЛАДИНЕ и у томе види један од смисла свог постојања.

И сајт www.kck.org.rs и часопис *ПУТЕВИ КУЛТУРЕ*, који су пред вама, својим садржајима рећи ће много више, готово све о Културном центру Крушевац и прави су и доступан доказ да написано у овом уводнику има смисао! Па изволите, придружите нам се у мисији ширења путева културе… Тако је најрационалније!

Љубодраг Обрадовић
Директор КЦК