SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 16:28
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6135563
MIRIS PROLEĆA 1999. - Ljubiša Bata Djidić PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Friday, 22 January 2010
PromocijaBata
21.01.2010. godine u Beloj sali KCK, održana je promocija knjige Ljubiše Bate Djidića *MIRIS PROLEĆA 1999* godine. O knjizi su govorili Dr. Branko Ristić, magistar Ljubica Nenezić, novinar Mirjana Deljanin, magistar Spasoje Ž. Milovanović i Zorica Timotijević, a atmosveru je ulepšao Aleksandar Jovanović predivnom klavirskom muzikom!


Ljubiša Bata Djidić - ruža za damu!

MIRIS PROLEĆA 1999 - medju andjelima


Dr. Branko Ristić - nadahnuto izlaganje


Branko Ristić, Ljubica Nenezić, Ljubiša Bata Djidić i Lidija Užarević


Muzička trenutak: Aleksandar Jovanović


Mirjana Deljanin, Spasoje Ž. Milovanović, Zorica Timotijević,
Ljubiša Bata Djidić i Lidija Užarević

Изводи из излагања Спасоја Ж. Миловановића.

Посматран као дневнички запис, као претекст, прото текст аутобиографског приступа конгломерату нарација, познатијег као стварност, МИРИС ПРОЛЕЋА 1999. Љубише Бате Ђидића, разоткрива сву поливалентност, коју овај жанр подразумева.

Аутобиографско, односно дневничко приповедање, више него иједан други приповедачки модел, усложњава игру уметничких нарација.

То усложњавање иде од подразумеваних истина, историјских истина, преко ироније, до самоироније. У аутобиографијама се писац не скрива, већ се јасно показује читаоцу и отворено га позива да уђе у његову списатељску истину.

Та истина је утолико истинитија, колико читалац препознаје, декодира један историјски тренутак. У случају МИРИСА ПРОЛЕЋА 1999. тај историјски тренутак уобличен и разобличен кроз писца, његове јунаке, које је већина видела и које већина нас познаје, оставља горак укус апсурда, које питање *зар је све то морало тако?* собом носи.

У овом контексту пролеће 1999.-е Крушевац и Бата Ђидић као стожер у приповедању, чине простор, време и субјект који постаје пресудан и према њима се усклађују правила приповедања.

Они су нека мерна јединица реалности, историчности, онако како јој прилази Жак Дерида, као одговорности у дару. Одговорност која подразумева одговорност за одабирање оних знакова изван уметничке стварности који постају симболи у тој игри уметности и њене миметичке стварности.

Дар који подразумева прелазак аутора у субјект приповедања и о коме се приповеда и тачка која те преласке потврђује као историјску тачност.


Ljuba Obradović i Ljubiša Bata Djidić

Ево како је Лидија Ужаревић најавила ово незаборавно вече:

*Поштовани пријатељи, даме и господо добродошли на књижевни кружок поводом књиге Љубише Бате Ђидића «Мирис пролећа 1999.». Књижевна биографија Љубише Ђидића богатија је од прошле године за ову изузетну књигу. Објавили су је: «Шумадијске метафоре», Библиотека града Београда и библиотека «Деспот Стефан Лазаревић» -Младеновац.

Вечерас је представљамо и у родном граду писца. Хвала му, што је има поверење у Културни центар Крушевац, да је заjеднички представимо.

Љубишу Ђидића познајемо као песника ( 15 књига), путописца ( три књиге ), прозаисту ( два романа, збирка прича оних нај-краћих: «Скраћенице» ), дечјег песника ( шест књига ), антологичара, преводилац са словеначког, али и као драмског писца - његова *Кнегиња Јелена Балшић* игра у Крушевачком позоришту.

Љубиша Ђидић је као уредник потписао бар на хиљаду «Багдалиних» издања првих књига. Уређивао часопис «Багдала», сада  «Багдалу за децу» ...

Због вишедеценијског драгоценог рада за наш град, али и за српске културне просторе, Ђидић је добитник Ордена рада са златнинм венцем, који је посебно признање за врхунске резултате у националној култури. Овенчан је и другим престижним награда, да их не набрајамо сада, а прошлог месеца добио је и врхунско признање за књижевни и културни рад Вукову награду. После Добрија Димитријевића, он је други Вуковац у нашем граду. Па честитамо! .

Вечерас говоримо о Љубишиној специфичној књизи «МИРИС ПРОЛЕЋА 1999.». То су дневнички записи о 1999. Братислав Милановић, један од рецензената, рекао је да је ова специфичан роман. Добрица Ћосић је рекао да је ово историјска драма о једном грaдy, академк Драган Недељковић «да је то достојанствени запис о злочину 18 најразвијенијих земаља против једне европске земље». Владислав Јовановић, бивши министар, пише да је то «аутентично изворно сведочанство писца који се не мири са неправдом и пркосно живот претпоставља смрти». Мићо Цвијетић о овој књизи пише: «То је летопис о једној страшној пошасти ... »

Вечерас смо се окупили као пријатљи писца, као пријатељи и саговорници који у овој књизи могу да разлуче идеју добра од идеје зла, говор мржње од говора љубави, где се један Крушевљанин осећао и локално и космополитски, и национално и наднационално, са правом на своју интиму, са правом да своје биће тражи у светској правди, националној политици, божјој правди, преиспитујући себе и своје пријатеље «под бомбама».

Ово књижевно вече је замишљено као кружок, као заједнички читалачки час пријатеља једне књиге... *

Нека Вас ових пар реченица и слика  са промоције подстакне да неизоставно прочитате књигу  *МИРИС ПРОЛЕЋА 1999*...


Књига*МИРИС ПРОЛЕЋА 1999.*

Promociju je osmislila i vodila Lidija Užarević, urednik KCK, a pomogli su joj: Jelena Ivanović - dizajner KCK (video prezentacija), Marko Višnjić (tehničko vodjenje promocije) i Verkan Gvozdenović - (organizacija)!


Logo KCK
Poslednji put ažurirano ( Saturday, 23 January 2010 )
 
< Prethodno   Sledeće >