SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 13:39
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6298443
15 godina - HOR SRPKINJA PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Wednesday, 23 June 2010
Nastupom 17.06.2010. godine u Holu skupštine grada Kruševca, Ženski kamerni hor *SRPKINJA* koji radi pri Kulturnom centru Kruševac, proslavio je 15 godina rada. Ovaj redak jubilej veliki je podstrek za rad i razvoj ovog hora koji će nastupiti i u programu *RASPETO KOSOVO* koji se održava 27. juna. 2010. godine, u predvečerje Vidovdana u Kruševačkom Pozorištu.


Leonora Stanković i Hor Srpkinja
 
Leonora Stanković, dirigent hora, muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi "Božidar Trudić" u Smederevskoj Palanci. Studirala je na "Višoj pedagoškoj školi" - Odsek za muziku u Skoplju, gde je i diplomirala. Godinu dana pohađala je i studije solo pevanja na Muzičkoj akademiji u Skoplju. Već dugi niz godina bavi se pedagoškim radom, a dirigentsko iskustvo sticala je radom sa više amaterskih, školskih i dečijih horova. Horom "Srpkinja" diriguje od osnivanja. Živi i radi u Kruševcu.


Hor Srpkinja

Ženski kamerni hor "Srpkinja" iz Kruševca nastao je pod okriljem Društva za negovanje starina i umetnosti, 1995. godine. Od 1997. godine radi u "Kulturnom centru Kruševac* uz pomoć ove ustanove. Ostvario je veliki broj nastupa u svom i drugim gradovima, na različitim manifestacijama. Neguje umetničku, duhovnu i svetovnu muziku, a na repertoaru se nalaze i dela narodnog i zabavnog žanra. Ove godine ansambl je održao i koncert posvećen 150- togodišnjici Mokranjčevog rođenja.

Hor “Srpkinja” obeleležio 15 godina rada.


RASADNIK PEVAČA

Nastupajući u okviru Vidovdanskog dela programa hor Srpkinja je obeležio jubilej, pesmom u holu gradskog zdanja. Izvodeći splet duhovnih i narodnih pesama petnaestogodišnjicu rada proslavio je mešoviti hor “Srpkinja”. Neperetenciozno i dobro.

Leonora Stanković dirigentica hora nam je povodom jubilaja rekla. *Za ovih 15 godina bilo je dosta i padova i uspona… ali eto dočekasmo. Za petnaestak godina kroz hor Srpkiwa, koji je počeo kao ženski kamerni hor, sada mešoviti, prošlo je više od šezdeset pevača i solista, a veliki je i broj srednjoškolaca koji je pevao u ovom horu, pa su kasnije nastavili da nastupaju sa drugim horovima.

Nama je milo da smo praktično i rasadnik dobrih pevača… Na pitanje da li treba očekivati da se pojavi i tonski zapis, gospodja Stanković nam kaže - Mi ćemo večeras da snimimo koncert, za disk ili nešto slično, mi nemamo novca za to, nego sami platimo i sačuvamo, zabeležimo nastupe kao uspomenu. Naše ambicije su da imamo mogućnosti od strane grada, da nam pomogne da odemo na neko veće takmičenje, jer i mi, kao i svi horovi u gradu Kruševcu, dobro radimo, ali takmičenje nam treba da bi se uporedili sa drugima*.

Tokom nastupa publika je mogla da čuje više liturgijskih pesama, deo Mokranjčevih “Rukoveti”, narodne pesme kao što su “Boerka”, “Srpkinja”, “Oro se vije”, kao i Betovenovu “Odu radosti”, kao i soliste Dušicu Sojkić, Milicu Vukelić i Radivoja Simića.

 S.C.
Poslednji put ažurirano ( Wednesday, 23 June 2010 )