SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 23:26
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6324305
Izložba slika Slobodana Jevtića Pulike PDF Štampaj E-pošta
Autor Jelena Ivanović   
Tuesday, 16 November 2010
U organizaciji Kulturnog centra Kruševac, 17. novembra 2010. godine u galeriji Milića od Mačve u Kruševcu - Cara Lazara 8 u 19:00 časova, održaće se izložba slika *ALFABET ZVEZDA* Slobodana Jevtića Pulike iz Pariza. Na izložbi će pored autora govoriti Moma Pavlović, istoričar umetnosti.
 
 
PROČITAJTE KAKO JE BILO NA OTVARANJU IZLOŽBE *ALAFABET ZVEZDA* U VALJEVU!!!
 
"Alfabet zvezda" Slobodana Jevtića Pulike, 24.03.2010 - Valjevo

U danu ispunjenom emocijama i ponekom suzom radosnicom, u Valjevskoj gimnaziji koju je nekada pohađao, okružen drugovima iz detinjstva, prijateljima, poštovaocima i ljubiteljima umetnosti, Slobodan Jevtić Pulika je napokon ostvario želju da priredi veliku izložbu svojih dela u rodnom gradu. U subotu 20. marta, povodom Dana grada i 140 godina Valjevske gimnazije, u ovom hramu obrazovanja i kulture otvorena je izložba “Alfabet zvezda” sa 123 slike Valjevca koji četiri decenije živi i stvara u francuskom Šamoniju i Klermon Feranu, u oblasti Overnje. Prelepa zgrada Valjevske gimnaziije živnula je novim sjajem, slike su se odlično uklopile u holove zdanja izgrađenog u stilu recesije 1906. godine, a dva meseca biće svakodnevno izložene pogledima gimnazijalaca i posetilaca. Već sada Pulikina izložba ubedljivo konkuriše za umetnički događaj godine u Valjevu.

Izložbu je otvorio Robert Liris, počasni konzul Srbije u Klermon Feranu , podvlačeći da “Slobo na svojim slikama u pravoslavnoj tradiciji dubokog poštovanja otkriva nevidljivu misteriju kosmosa”. Istakao je da je Slobo, kako ga zovu u Francuskoj, organizator i umetnički direktor trijenala u Klermon Feranu i založio se za širu saradnju izmedju Šamonija i Valjeva, što bi moglo da se ozvaniči potpisivanjem povelje izmedju ova dva mesta. O Pulikinom slikarskom delu govorio je Momo Pavlović, istoričar umetnosti i njegov školski drug, rekavši da Jevtićeve slike predstavljaju poetiku prostora u nama i kosmosu, odakle je sve krenulo.

‘’Oprostite mi, emotivac sam, pa izvinite ukoliko se zaplačem...evo...’’ , reče Pulika kroz suze na početku svog obraćanja i posle kratke pauze nastavi: "Priča o Valjevskoj gimnaziji, priča o meni... bio sam vrlo loš đak, bežao sam iz ovih učionica sa rancem na leđima da idem u planinu, uspeo sam ipak da maturiram...Ali, čini mi se da ovaj povratak, s obzirom na moje životno iskustvo, jeste rezultat moje nade da ovakve kuće kao što je Valjevska gimnazija mogu da opstanu u ovom ludačkom svetu potrošnje, da njena veličanstvena struktura i arhitektura može da dobije drugu dimenziju kada se u njoj priredi jedna izložba. Moje predloge su smatrali za utopiju i kao neefektivne relacije između čoveka i ovog prostora u kojem se nalazimo, ali sam bio uporna životinja, koja ide do kraja pa šta mi Bog da. E to ‘’šta mi Bog da’’ nalazi se pred vašim očima! Taj kosmos, taj veličanstveni prostor nama totalno nepoznat, to je moja pedesetogodišnja opsesija. Iskustvo koje sam stekao posmatrajući šta se dešava oko nas, naravno u mojoj mašti, objašnjavajući ljudima da sve nije onako kako im se prezentira, navelo me da kroz intenzivni rad o kosmosu dođem do izvesnih rezultanti koje su, eto, pred vama. Ostavljam vašoj mašti, vašoj inteligenciji, vašem poštenju, da osudite, da prihvatite, ili da mi kažete – beži budalo!’’
 
Na otvaranju izložbe gradonačelnik Zoran Jakovljević je rekao da je ponosan što je deo ekipe koja je organizovala ovu izložbu i time ušla u istoriju grada Valjeva, dok je direktor Valjevske gimnazije Radiša Kovačević istakao da je među mogim značajnim imenima koje je ova škola podarila Valjevu, Srbiji i svetu sigurno i Slobodan Jevtić Pulika.

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne poznate ličnosti, među njima i glumac Miki Manojlović, pevač Miki Jevremović. muzičari Milan i Vlada Đurđević (‘’Neverne bebe’’). Proslavljeni srpski glumac Miki Manojlović, dugogodišnji Pulikin prijatelj, smatra velikim danom za Valjevo i Srbiju kada naši veliki slikari u ovakvom obimu i na ovakav način prezentuju svoje delo. ‘’Ima puno simbolike u tome što Pulika izlaže u Valjevskoj gimnaziji i njegova ideja da bi i drugi slikari mogli ovde da izlažu veoma je lepa i nadam se da će zaživeti. Posebno mi je drago što nijedno platno nijedan učenik nije dotakao, osim pogledom.’’

Izložba slika “Alfabet zvezda” Slobodana Jevtića Pulike biće otvorena u Valjevskoj gimnazija do 15. maja. Nakon otvaranja održana je aukcijska prodaja 15 slika čime je prikupljeno 2.100 evra za rad Narodne kuhinje.
 
Preuzeto sa sajta www.valjevo.rs
 
Život i kultura idu ruku pod ruku !!! Posetite izložbu!!!
 
Poslednji put ažurirano ( Tuesday, 16 November 2010 )
 
< Prethodno   Sledeće >