SADRŽAJ SAJTA
POČETNA
НОВИ САЈТ
DOBRODOŠLI !
O NAMA
Aktuelni program
MILIĆ OD MAČVE
ZLATNA KACIGA
PUTEVI KULTURE
TIN FEST
NOSTALGIJA
KRUŠEVAC PAMTI
KARAOKE OKRŠAJ
SLIKAMO ZA KCK
PROGRAMI KCK
Mesečni programi
Vodič KCK - 18
KONKURSI
OGLASI KCK
BLOG
FEDRARO
STARI SAJT
KABARE KCK
HOR SRPKINJE
BIOSKOPI
Grad adrenalina
VIDEO
PROMOCIJE KNJIGA
SAJAM KNJIGA
PUTEVI KULTURE
GRAD ADRENALINA


AUDIO - VIDEO
BLOG KCK
САЈАМ КЊИГА

LINKOVIBIOSKOPI
20 ZLATNA KACIGA

Izabrana vest
DETALJNIJE
Administrator
Statistika
OS: Linux h
PHP: 5.4.45
MySQL: 5.7.44-log-cll-lve
Vreme: 08:26
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Članovi: 8
Vesti: 721
Veb veze: 5
Posetioci: 6324798
DRUGI PIŠU - RTS - 19 Zlatna Kaciga PDF Štampaj E-pošta
Autor Ljuba   
Sunday, 03 April 2011

DRUGI PIŠU RTS

Završena 19. Zlatna kaciga

Uručenjem nagrada, u Kruševcu završen 19. međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga".

Kaciga 1.JPG

Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga" uvek je 1. aprila, na svetski Dan šale i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje.

Ako postoji prikladan poklon na svetski Dan šale, onda je to karikatura. Pogotovo ako je nacrta vrhunski majtor portretisanja. Takvu privilegiju  Kruševljani imaju jednom godišnje, uoči završnice Festivala humora i satire.

Druženje s karikaturistima na gradskom trgu upotpunilo je lepo vreme i dobra muzika. Građani su odlazili zadovoljni, neki čak sa tri karikature. Pojedini su komentarisali da im se duhoviti portreti više dopadaju od onoga što svakog dana vide u ogledalu.

Festivalske nagrade

Za zvanje laureata Devetnaeste Zlatne kacige, a na zadatu temu  "Spas", nadmudrivalo se 350 autora iz 45 zemalja.

Kaciga 4.JPG
Prva nagrada i Zlatna kaciga za karikaturu - Mihail Zlatkovski

Autor najbolje karikature je Mihail Zlatkovski iz Rusije, priče Tomislav Drvar iz Sombora, pesme Jelena Kujundžić iz Majura, a aforizma - to jest "romana podvrgnutog strogoj dijeti" -  Savo Martinović iz Beograda.

Nagrada "Rade Brka", za ostvarenje koje nosi narodski duh, pripala je zavičajnom autoru kome je to već sedmo priznanje Festivala.

"Nije loše da s vremena na vreme poneki naš Kruševljanin dobije nagradu na ovom festivalu", rekao je Dragiša Pavlović, rasinski humorista. "Time dokazujemo da smo s razlogom domaćini Festivala. U protivnom, bilo bi kao da odete na Dragačevski sabor, a tamo u Guči niko ne zna da svira trubu."

Kaciga 5.JPG
Vitez od Čarapanije Dragan Jovanović

U red Vitezova od Čarapanije, kojem pripadaju veliki umetnici kakvi su Nikola Simić, Siniša Pavić ili Darko Bajić, na primer, stupio je i glumac Dragan Jovanović.

Počasnu, a ujedno i najveću nagradu Festivala - za životno delo - Kruševljani su dodelili sugrađaninu, reditelju Vlasti Radovanoviću.

"Godine 1961, za film ′Saša′, dobio sam svoju prvu nagradu", rekao je Vlasta Radovanović. "Sada, pedeset godina posle, kada završavam radni vek, moji Kruševljani su odlučili da mi dodele nagradu za životno delo."

A kako bi humoristi ostali u kondiciji i imali dovoljno vremena da vežbaju, objavljena je i tema 20. Zlatne kacige. "Atom" je stilska vežba kojom karikaturisti, humoristi i satiričari mogu da se (po)zabave do sledećeg aprila.

DRUGI PIŠU RTS

 
< Prethodno   Sledeće >