ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

СЈАЈ У ОКУ ЗВЕЗДЕ - Љиљана Хабјановић-Ћуровић

Љиљана Хабјановић-Ђуровић је у Крушевцу 25.06.2012. године у Амфитеатру цркве Лазарице промовисала свој најновији роман „Сјај у оку звезде“. Промоција је реализована у оквиру Видовданског програма Града Крушевца у организацији Православне епархија крушевачке и Културног центра Крушевац.

ПОТРЕСНА ПРИЧА ИЗ ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСТВА

Љиљана Хабјановић-Ђуровић, најчитанија српска књижевница, објавила је почетком јуна свој 11. роман по реду, под именом „Сјај у оку звезде“. Промоција најновијег остварења славне списатељице, рођене у Крушевцу, одржана је 25. јуна, у Амфитеатру цркве Лазарице, а у оквиру програма Видовданских свечаности.


Љиљана Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Владика крушевачки др Давид Перовић, Живомир
Жића Миленковић и старешина Цркве Лазарице отац Драги Вешковац, протојереј
Уводно слово популарној списатељици дао је Живомир Жића Миленковић, који је био водитељ програма, иницијатор и оперативни организатор манифестације.

„Сјај у оку звезде“ је роман о снази вере. О стваралаштву и жртви. О даровима Духа Светога. О невидљивој светлости икона. О женама које су мењале историју славног Византијског царства и историју хришчанства. О победи православља. Митрополит црногорско приморски Амфилохије је, поред осталог о роману написао и следеће:

- Да ругоба и демонски зверињи лик нису и не могу бити последња реч о Богу, свету и човеку, него Пречисти Лик, икона Бога Слова – о томе једноставно, разуђено и драматично сведочи мудра списатељка ове књиге“.

Према речима Љиљане Хабјановић Ђуровић, догађаји описани у роману збивају се у другој половини осмог и првој половини деветог века у Цариграду. У то време, како је записао један хроничар, цркве нису биле домови Божји већ су личиле на повртњаке и птичарнике. По вољи царева, а уз сагласност патријараха, иконе су биле забрањене и јавно уништаване, а они који су их волели и поштовали били су немилосрдно прогањани и сурово кажњавани. Али, у сваком времену осим безбожника има и оних који верују и који су спремни да се боре за веру, па је тако било и у овом. Међу овим храбрим поштоваоцима вере и икона биле су и три јунакиње романа „Сјај у оку звезде“ – царице Ирина и Теодора и иконописатељка Лилија. Такође, роман „Сјај у оку звезде“ сведочи и како су жене мењале историју славног Византијског царства и историју хришћанства. Ирина је једина жена која је потписала документ васељенс-ког сабора, и то Седмог, најважнијег, којим је, кроз проглашење победе над иконоборством, озваничена и канонизована победа вере над свим јересима. Успомену на Теодорин подвиг и победу Црква и данас прославља литијом у прву недељу Васкршњег поста, а тај празник се зове Недеља победе православља.

На питање из публике како је одабрала тему романа, славна књижевница је одговорила: - Нисам ја одабрала тему већ ми је дато да напишем ову књигу. Десило се то током боравка у Светој земљи, септембра 2004. године. Једнога дана били смо најпре на гробу Пресвете Богородице, а потом на Гробу Господњем. Када смо се вратили у хотел моји муж и син отишли су у своју собу, а ја у своју. Легла сам, испуњена радосним миром и некако чудесно лака. Тада сам чула мисао: Напиши књигу о сликарки икона која живи у Византији и која ослепи. Наслов нека буде СЈАЈ У ОКУ ЗВЕЗДЕ. Забележила сам овај „налог“, као и идеје за још три књиге.

Речи похвале о роману упутио је и Владика крушевачки др Давид Перовић у својој веома запаженој беседи.


Н.M.