Дани дијаспоре у Крушевцу

На Тргу Косовских јунака синоћ је одржан заједнички културно-уметнички програм, културно-уметничких аматерских друштава из дијаспоре и града Крушевца. Представљање стваралаштва аматера из дијаспоре и нашег града део је активности пројекта - Омладинског кампа Крушевац 2024. у коме је учествовало шест друштава из четири земље и пет културно-уметничких друштава са територије Града Крушевца.  Ова манифестација издваја се од свих досадашњих, великим бројем учесника, лепом намером и сјајним дружењем. Захваљујући, нашој Градској управи и Министарству без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, преко две стотине аматера, деце и младих ових дана ширило је српску културу и традицију, успостављајући нераскидиве везе између Града Крушевца и градова у дијаспори.
Носилац пројекта је Градска управа Града Крушевца, а координација са партнерима је реализована од стране Канцеларије за младе. Партнери на пројекту и ове године били су Културни центарКрушевац,  Дом ученика „Пане Ђукић Лимар“, Агенција за регионални развој Расинског округа, Бизнис инкубатор, Спортски центар, Туристичка организација, Народни музеј, Народна библиотека,  Планинарско спортски клуб Јастребац и БуквАрт.
Свечани програм, којим је заокружен овогодишњи Омладински камп, отворио је градоначелник Града Крушевца Иван Манојловић, који је овом приликом доделио захвалнице гостима из Румуније, Републике Српске, Словеније и Немачке, док је захвалнице домаћим културно-уметничким друштвима уручила помоћница градоначелника Невена Плавшић. 
Пред сам почетак концерта "Магла бенда" организаторе и учеснике кампа, као и велики број присутних грађана поздравио је Милорад Ћирић, испред кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором.

"Чувајте, чеда моја мила, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?

Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезначајнију реч свога језика.

Земље и државе се не освајају само мачевима, него и језицима. Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ....

....Народ је, чеда моја, трајнији од нараштаја и од сваке државе. Кад тад народ ће се спојити као вода, чим пукну бране које га раздвајају. А језик, чеда моја, језик је та вода, увек иста с обе стране бране, која ће као тиха и моћна сила која брегове рони, опет спојити народ у једно отачаство и једну државу... "

(Извод из "Завјештања Стефана Немање")
 
 dijaspora 8 dijaspora 16 
dijaspora 30 dijaspora 57
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates