DANI RUSKOG FILMA U KRUŠEVCU – 24-3O.11.2O11.


U organizaciji Kulturnog centra Kruševac u bioskopu Kruševac će se prikazati revija ruskih filmova u periodu od 24.11.2o11. do 3o.11.2o11. godine.. Medju filmovima biće i film *ALEKSANDAR NEVSKI*…

BEOGRAD – Među gostima 37. Festa danas je bio ruski producent i reditelj Igor Kalenov, čiji je film „Aleksandar: Nevska bitka“ privukao veliku pažnju srpske publike. „Slično je bilo i nedavno u Berlinu. Prodali smo film mnogim stranim distributerima, čak i za prikazivanje u Libanu“, rekao je Kalenov na konferenciji za novinare u Sava centru. On je izrazio nadu da će ga otkupiti i neka naša televizija, dodajući da je, „ako bude finansijskih poteškoća, spreman i da ga pokloni“. Ovaj istorijski spektakl prikazuje prvu veliku bitku novgorodskog kneza Aleksandra iz 13. veka, koji je svojevremeno bio inspiracija i za velikog reditelja Sergeja Ejzenštajna. Kalenov je istakao da je osećao odgovornost, kako zbog teme bitne za rusku naciju tako i zbog slavnog prethodnika, ali najviše u odnosu na današnjeg gledaoca. „U Rusiji je teško da se razjasni i nešto što je bilo pre samo deset godina, u smislu ko je bio prav a ko kriv. Istorijski letopisi o Aleksandru Nevskom se razlikuju, a ja sam pokušao da stvorim razumnu sliku onoga što se moglo dogoditi“, izjavio je Kalenov. Scenario Vladimira Vardunasa dodaje i izmišljeni ljubavni trougao.“To je, naravno, fikcija. Smatram da je film bez ljubavne priče dosadan, a da sa tim elementom glavni lik postaje verodostojniji, više je čovek a ne samo simbol“, objasnio je reditelj.
Glavnu ulogu igra mladi i malo poznati Anton Pampušni. Kalenov je rekao da u principu ne radi sa zvezdama. „Tražim dobrog, a ne slavnog glumca. Ne želim da publika gleda kako taj-i-taj igra Nevskog, nego da lik Nevskog bude u prvom planu“, rekao je Kalenov. On je sa ovim filmom debitovao kao reditelj, dok kao producent u svojoj karijeri ima niz izuzetnih ostvarenja među kojima su i filmovi Aleksandra Sokurova. (Tanjug)

< Prethodna Sledeća >
  1. Još nema komentara.
(neće biti objavljen)